210 четения

Ветринци конкурира Арбанаси с лукс, модерни вили дават облика на селото

Трети мандат селото управлява Кольо Минков – Мороза, виден златар и авджия

ВЪВ ВЕТРИНЦИ ПО РЕГИСТРАЦИЯ ЖИВЕЯТ САМО ОКОЛО 100 ДУШИ, НО С ВИЛАДЖИИТЕ СЕЛОТО НАБРОЯВА ПОНЕ 300 ДУШИ. Тук имоти имат куп видни личности от региона, които търсят спокойствие. Сред тях са известни лекари като д-р Божидар Ангелов, д-р Петя Цветанова, д-р Точков. Местните величия с корен в селцето са добре известни – Стоян Витанов, Теодора Калейнска, Роза Мишева, бизнесменът Николай Димитров, Пламен Пантата, Вилиян Флоров, Марчо Кулчев, на сладкарски босове, на холандски заселници и т.н. Една от най-любопитните къщи в долната махала на селото е тази на Димитров, чийто имот е опасан с китайска стена, чиято дължина е трудно да се каже колко е. На високото пък е кокетната вила на семейството на известната очна лекарка от Горна Оряховица д-р Цветанова.

С всички местни къщи и вилите Ветринци конкурира Арбанаси, но тук е тихо. Селото си няма църква, която е напълно порутена от много години, няма нито камбана, нито клепало. Тъжната гледка се оформя и от бившия пионерски лагер, който от доста време е собственост на образователното министерство, но тъне в бурени и се руши. Има отговорник, но човекът може само тъжно да констатира, че покривът пада, стените се лющят и имотът е оставен на произвола на съдбата. За него няма процедура за продажба, нито участва в някакви инвестиционни намерения или европрограми. Може би държавата чака да рухне напълно и да го пласира на безценица, какво у нас се случва с подобни сгради?

Бившият пионерски лагер тъне в разруха и в него пасат овце
Бившият пионерски лагер тъне в разруха и в него пасат овце

РАДОСТИТЕ И БОЛКИТЕ НА КМЕТСКИЯ НАМЕСТНИК

КОЛЬО МИНКОВ Е НА 70 Г. И Е ТРЕТИ МАНДАТ КМЕТСКИ НАМЕСТНИК. Годините не му личат, вероятно защото е запален ловджия и доскоро е бил шеф на местната ловна дружинка, която вече е предал в ръцете на младия си заместник Стефан Ненков. Ловджиите си имат и уникален превоз – малък рейс „Чавдар“, поне на половин век, който е в пълна бойна готовност.

Иначе кметът не е родом от Ветринци. Той е с корен в старата столица и потомствен златар с прякор Мороза, тъй като е родом от Ново село, а навремето този прякор дали на брат му, но останал и за него. И днес семейството му държи едно от най-търсените златарски ателиета в областния център, а той управлява във Ветринци, където преди много години си купил къща и после станал кмет.

„Тръгнах с голям хъс на този пост. Оказа се, че хубавите работи стават бавно и с пари. Но понеже нямаме църква, успяхме да направим малко параклисче на гробището, където бабите палят свещи. За храма ни обаче засега няма пари. Иначе се хваля с нов асфалт на главната улица, като влизате в селото, който може да няма километър, но струва около 30 000 лева и погълна всичките пари на кметството“, разказва Кольо Минков.

ТОЙ Е МНОГО ДОВОЛЕН И БЛАГОДАРЕН НА ОБЩИНСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ „Зелени системи“, които са почистили храсти и дървета по улиците в селцето. Другата малка радост на кметския наместник е роденото от много години насам момченце от семейство българи, които много години са били в Канада. Любопитното е, че Лъчезар излязъл на белия свят в дома си и без помощта на хора в бели престилки и нямало никакъв проблем. Макар и с малко жители, за 12-а поредна година във Ветринци се провежда фестивал „Ветринци пее“, а кметът се гордее и с това. Това се случва, защото тук живеят само читави хора и кражби няма от години, не само защото има камери.

Нели СУКОВА

5 коментара за “Ветринци конкурира Арбанаси с лукс, модерни вили дават облика на селото

 • 06.10.2016 в 13:40
  Permalink

  Еееех, Ветринци, лагер, ВТО, първи ученически любови! А сега разруха!

  Отговор
 • 06.10.2016 в 19:59
  Permalink

  …Селото си няма църква, която е напълно порутена от много години…

  Е може ли такъв срам?! Тълпа от „видни“ егоисти с по 5 километра огради, а не народ.

  Отговор
 • 10.10.2016 в 10:21
  Permalink

  Много интересно! Не знаех, че „видния бизнесмен“ Николай Димитров имал корен в селото. Интересен е обаче и факта, че „имота с китайската стена“ се продава от ЧСИ, което е резултат от „завидния“ бизнес нюх на силистренския даскал по история, комсомолски секретар от ДКМС.

  P.S. Като правите реклама бъдете обективни. Изобщо не допускам, че не сте информирани!

  Отговор
 • 12.10.2016 в 16:16
  Permalink

  Ех този лагер…колко спомени… Винаги е бил мизерен, но какво от това бяхме щастливи. Колкото до „величията“ те са променлива величина.

  Отговор
 • 15.10.2016 в 22:01
  Permalink

  Много пустеещи къщи…. Изкупуват се от местен брокер и се обявяват за продажба на значително по-висока сума. Цените на имотите са много по-високи в сравнение с други села в периметър 20 км. Има желаещи млади семейства да се заселят, но все пак с. Ветринци не е Арбанаси за да се поддържат изкуствено такива цени. Живота го доказва висока цена – порутени къщи….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!