14 четения

Злоупотреби с лични данни около кандидатпрезидентската двойка Пищова – Шишарката

ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ЛИЧНИ ДАННИ НА ИЗБИРАТЕЛИ И ВКЛЮЧВАНЕТО ИМ БЕЗ ТЯХНО СЪГЛАСИЕ В ПОДПИСКИ за регистрация на партии или коалиции за предстоящия президентски вот алармираха в редакцията на „Борба“ граждани от Русе.

Две жени, които поискаха анонимност, споделиха, че са включени в подписката за регистрацията на партия „Българско национално обединение“, която издигна колоритната кандидатпрезидентска двойка Митьо Пищова и Радо Шишарката.

„След проверка установих, че името ми фигурира в подписката за тази партия. Веднага пуснах жалба до Комисията за защита на личните данни“, коментира възмутена една от потърпевшите.

В коментар самият кандидат за президент обясни, че подписката е събирана от четири момичета и момчета, както и от двама софийски адвокати.

„Нямаме връзки в ЕСГРАОН-а, нито в паспортна служба и не знам откъде може да е дошло това. Досега имаме сигнал, че само някакъв адвокат е открил името си в нашата подписка“, заяви колоритният кандидат. Според него въпреки изискваните 2500 подписа хората му са събрали общо 5750 броя. По думите му подписи наистина са събирани в Русе, а лично Пищова е събирал подкрепа от „едно кафене на „Пишмана“…

Решението за регистрацията на партия „Българско национално обединение“, подписано от Георги Венелинов Георгиев – председател и представляващ партията, излиза на 21 септември в ЦИК. На следващия ден Димитър Василев Маринов и Радослав Петров Петров са регистрирани за кандидатпрезидентска двойка от тази партия в ЦИК.

Една от версиите за злоупотребите с лични данни е, че тези, които са изготвяли подписките за регистрация, са ползвали личните данни от Търговския регистър, които са общодостъпни. Оказва се, че в тази система данните на българските граждани не са защитени. Междувременно в социалната мрежа вече има група на потърпевши граждани с името „Подкрепилите“ неподкрепящи“, която до вчера беше присъединила около 200 потребители.

Всеки, които иска да провери дали името му фигурира в нечия подписка за подкрепа, може да го направи в сайта на ЦИК, като впише ЕГН-то си и получи персонален идентификационен код.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!