138 четения

Кметът на Павликени поведе граждански протест в Караисен

Хората пият кална вода по 1,52 лв. кубика и плащат винетки за път на решето

ЗАРАДИ КАЛНА ВОДА, КОЯТО ТЕЧЕ ОТ ЧЕШМИТЕ ИМ, И ПЪТ, ПРИЛИЧАЩ НА ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ, ДЕСЕТКИ ЖИТЕЛИ НА КАРАИСЕН И ОКОЛНИТЕ СЕЛА БЛОКИРАХА ВЧЕРА РЕПУБЛИКАНСКИЯ ПЪТ, който минава през павликенското село в посока Свищов. Протеста поведоха кметовете на община Павликени Емануил Манолов и на Караисен Стефан Николов, които са изписали камари с докладни и сигнални писма до различни институции, включително агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ВиК и т.н., за да им заострят вниманието към проблемите.

„Пишем вече трети мандат, но няма ефект. Наскоро депозирахме и подписка, подкрепена от 549 човека, до министър Лиляна Павлова. Всяка пролет тук запълват кратерите с инертни материали, от което след броени дни няма вече ефект. Прави се едно и също упражнение всяка година и ако

Кметът на Караисен Стефан Николов
Кметът на Караисен Стефан Николов

се изчислят разходите, сигурно за поправка са дали в пъти повече пари от това да преасфалтират целия път“, коментира местният управник на Караисен. Според председателя на инициативния комитет за протеста Биляна Алтънова, много хора плащат прескъпи винетки само за да пътуват

по този републикански път, осеян в дупки, за да се придвижат до съседните села и общинския център, които са на не повече от 5 – 10 километра. Младата жена, която е земеделски производител, допълва, че ежедневно много лични и служебни автомобили падат жертва на кратерите, а хората и фирмите търпят огромни загуби. Заради разположението на селото и достъпа до него по републиканския път, за който се изисква винетка, даже за незначително разстояние, местните трябва да си набавят стикер, без даже и да си помислят, че ще им трябва за магистрала или първокласен път. Повечето от тях имат обикновени и скромни коли, с които не пътуват другаде освен до близки дестинации.

За да оправят всеки проблем в Павликенско, явно трябва да има бунтове, коментират хората и припомнят как миналата година, след като ловиха риба в дупките на държавния път край Патреш, пътната агенция отпусна средства и го преасфалтира. Същото се случи и със 7-километровия участък от Сухиндол към Павликени. „До пролетта ще следим инвестиционната програма на пътната агенция и ако не ни забележат, ще блокираме директно шосето за Свищов, за да ни обърнат внимание“, заканиха се местните.

Биляна Алтънова показва каква вода по 1,52 лв./кубик пият стотици хора
Биляна Алтънова показва каква вода по 1,52 лв./кубик пият стотици хора

„ВИЖТЕ КАКВА ВОДА ПИЕМ, ПЛАЩАМЕ Я ПО 1,52 ЛВ. ЗА КУБИК. КАТО НАШИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК – ХОДИМ С МЕНЦИ И СТОМНИ ДО ИЗВОРИТЕ ДА ПЪЛНИМ, ЗАЩОТО ТОВА ТЕЧЕ ОТ ЧЕШМИТЕ НИ В 21 ВЕК“, показва шише с кална тиня баба Янка Данева. Сред протестиращите бе и завърналата се след повече от 42 години в Германия Мийка Ерп. „Реших да се върна по родните земи, накупих имоти, но такова чудо не очаквах. Разочарована съм, че никой не обръща внимание на проблема“, коментира тя. Според кмета Манолов причина за лошата вода, примесена с кал, са основно амортизираните съоръжения на ВиК в близост до Караисен, които просмукват вода от градините на розопроизводителите след поливане. Цветарите заустват и каналите за напояване, които преливат във водосборната зона на селото. Според Емануил Манолов в държавната компания „Напоителни системи“ не е останало вече нищо за крадене, а от дружеството изобщо нехаят за проблемите с напоителните канали. По тази причина половината Караисен има вода за напояване, а другата няма.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!