71 четения

Античният керамичен център до Павликени има щанд на „Стройко 2016“

АНТИЧНИЯТ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ ИМА СОБСТВЕН ЩАНД В 47-МОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „СТРОЙКО”, КОЕТО Е най-голямото специализирано търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане.

В рамките на изложението в НДК – София, на щанда на Античния керамичен център в събота и неделя ще бъде проведено обучение по грънчарство за деца. Уроците са на Ани Спасова, която е професионален керамик с богат опит в работата с деца. Освен да участват в уроците по керамика и да наблюдават демонстрациите по грънчарство на щанда на Античния керамичен център, посетителите на изложението ще могат да се запознаят с този уникален музей на открито. С фотоси и видео ще бъдат представени сградите на земеделско имение, пещите за изпичане на разнообразна керамика, голямото разнообразие на произвежданите керамични продукти, открити по време на разкопките, сред които се отличават керемиден покрив с отвори за комини, детски играчки – кончета, грънчарски инструменти и др. Посетителите ще имат възможност да разгледат автентични керамични изделия, открити по време на последните археологически проучвания в Античния керамичен център. На щанда ще могат да бъдат видени и снимки на интересната археологическа база, построена с парчета от антична строителна керамика, както и възстановката на басейни за пречистване на глината, грънчарска работилница и пещи, където съвременни грънчари показват на място технологиите на древните римляни.

„Обектът е бил световноизвестен през 70-те години. Сега Исторически музей – Павликени, и Община Павликени правим всичко възможно да го популяризираме отново“, обясни археологът Калин Чакъров от Историческия музей в Павликени. Двете институции си партнират и по проекта „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация” от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 чрез Министерството на културата. Проектът ще подпомогне процеса на реставрация и консервация на Античния керамичен център и превръщането му в интерактивен музей на открито на римската антична керамика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!