41 четения

Ганчо Карабаджаков участва в световен хуманитарен форум в Баку

ЗАМ.-КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГАНЧО КАРАБАДЖАКОВ УЧАСТВА В ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ХУМАНИТАРНИ ФОРУМИ, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА В БАКУ НА ВСЕКИ ДВЕ ГОДИНИ. Г-н Карабаджаков е бил част от българската делегация, водена от вицепрезидента Маргарита Попова, след личната покана на външния министър на Азербайджан и посолството на страната у нас.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е открил световния форум, който се е провел в сградата на фондация „Гейдар Алиев“. Руският президент Путин също е имал обръщение към всички участници, макар и да не е успял да присъства на дискусиите. Представители на най-силните международни организации като ООН, ЮНЕСКО и ИСЕСКО, 11 нобелови лауреати и религиозните лидери от целия свят са били поканени да се включат в срещата, в която основните теми са били разделени в три панела.

„За различните модели на мултикултурализма и религията беше единият от панелите, на който присъстваха религиозни водачи, представители на всички легитимни религии в света в момента. Вторият модул беше посветен на последните новости в медицината, където именно бяха поканени нобеловите лауреати. А имаше панел специално за развитието на журналистиката в това променящо се информационно общество“, разказва Ганчо Карабаджаков, който е участвал в дискусиите за културата и религиите като обединяващи хората фактори.

В тази дискусия се е включила и Маргарита Попова, която имала презентация.

„Поласкан съм от тази покана, защото форумът е наистина на изключителна висота и участниците в него са действително хора, които определят хода на историята и имат силите да променят човечеството. Самата фондация на фамилията Алиеви има за приоритет културата, изкуствата, образованието, все области, които за мен са от огромно значение, защото се оказва, че именно културата свързва хората и различните държави и религии, а не икономиката“, коментира Ганчо Карабаджаков.

Той беше този, който основно движи проекта, свързан с Трапезица, и признава, че последвалата покана да участва в срещата е признание, че той добре си е свършил работата. Доказателство за това е била и речта на президента Алиев, който е отделил време, за да разкаже пред всички участници за търновската крепост Трапезица – последния мащабен проект, в който фондацията е инвестирала средства.

„Много отдавна имам идея да направя във Велико Търново едно световно биенале, което да събере тук църковно религиозно изкуство. Т.е. да покажем всички възможни религии през изкуството, и то най-вече да покажем какво е това, което обединява религиите“, коментира Ганчо Карабаджаков, който е присъствал в Баку и като популярен съвременен български творец.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Ганчо Карабаджаков участва в световен хуманитарен форум в Баку

  • 07.10.2016 в 20:24
    Permalink

    Азербайжан е родината на хуманизма. Там дори агентите на комунистическата дс се посрещат с радост. Като наш ганчо.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!