56 четения

Първа професионална колекция от авторски облекла изработи търновката Павлина Тонкова

ОРИГИНАЛНИ АВТОРСКИ ОБЛЕКЛА ЗА ДАМИ ОТ ВСЯКАКВИ ВЪЗРАСТИ ИЗРАБОТВА ТЪРНОВКАТА ПАВЛИНА ТОНКОВА, която преди четири години превръща хобито и любовта си към шиенето на дрехи в успешен малък бизнес.

Младата жена сама измисля красивите си модели, сама ги крои и шие, а дрехите й са издържани в спортно-елегантния стил. Клиентките й са от деца до баби, има и домакини, а напоследък модерните, удобни и практични дрехи с марката Pufa се носят от все повече бизнесдами – адвокатки, банкерки и т. н.

Тези дни 34-годишната Павлина пусна и първата си професионално изработена и заснета есенна колекция от рокли, туники, блузи, поли и спортни комплекти. Новото е, че все повече се използват ръчните декорации, които търновката сама прави от дантела, мъниста, камъни, копчета и бижута. Напоследък тя прибягва и до текстилна боя, с която внася още повече цвят и настроение в своите модели. Друга запазена марка на талантливата търновка е комплект еднакви като модел и цветове рокли за майки и дъщери. Те също много се търсят заради атрактивността на два съвсем еднакви по вид, но съвсем различни по размер дрехи.

Всъщност да шие дрехи по свои идеи, е хоби на Павлина още от момичешка възраст. С това тя като любител се занимава осъзнато от 7 – 8 клас, когато прави и първите си модели. Никой не я е насочвал, а тя, понеже не разполагала с платове, вземала старите си дрехи и ги преправяла в съвсем нови. После любовта към шиенето я праща в престижния Техникум по облекла в Русе, който се оказва много добра основа за бъдещия бизнес на Павлина. В деня, когато търновката навършила 18 години, изтеглила детския си влог, събиран от родителите й, и си купила първата шевна машина – класика по онова време за този занаят – руски „Лучник“ на ток. Така се случило, че през следващите десет години младата жена работи като продавач-консултант, а дрехи шие предимно за себе си, за семейството си или за тесен кръг свои познати. Сама признава, че не се е престрашавала дълго време да се захване с професионална изработка на облекла, защото нямала нужната професионална техника и дрехите й все още нямали желания търговски вид. Към измислянето на моделите, кроенето и шиенето обаче Павлина посягала във всяка свободна минута. Качествените си машини тя купила преди четири години и първите изработени с тях модели качила в социалната мрежа. Благодарение на добрите отзиви търновката постепенно превръща хобито си в професия и малък бизнес, защото решила да отвори свое ателие. Казва, че в един момент й натежало през деня да работи като продавач, а вечер до малките часове на нощта, а и в почивните дни да шие дрехи за клиентите си.

„Шиенето ме кара да се чувствам добре, щастлива и удовлетворена. Често се случва да реша да си взема ден за почивка, обаче пак да отворя ателието, защото ми хрумва някаква идея и непременно трябва ако не да я завърша наведнъж, то поне да я започна“, казва Павлина. Платовете, с които работи, са от еластични материи, внесени от чужбина. За есенната си колекция от рокли, туники, поли, блузи и спортни екипи тя е ползвала топлите цветове, сред които преобладава охрата, но има модели в масленозелено и синьо. А цените са изключително достъпни, защото варират от 33 до 45 лв. за дреха в зависимост от модела. Самата Павлина от четири години носи само свои облекла, а вече се замисля и да регистрира своя търговска марка.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!