Спряха пътни ремонти на В. Търново за 11 млн. лв. след жалба на офшорка от Вирджинските острови

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЯМА ДА МОЖЕ ДА РЕМОНТИРА УЛИЦИ, ТРОТОАРИ И ВСЯКАКВА ПУБЛИЧНА ИНФРАСТРУКТУРА ПОНЕ ДО ПРОЛЕТТА, СЛЕД КАТО В КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА (КЗК) бе атакувана най-голямата й поръчка на стойност от над 11 млн. лв. за всички ремонти. „Надявах се да не се случи това, но не е никак добре. Законът го позволява. Лошото е, че вече сме с вързани ръце и ще трябва да чакаме произнасянето на контролния орган и съда. Тази поръчка чакахме например, за да направим главната улица „В. Левски“, но явно няма да стане скоро“, коментира вчера главният инженер на Община В. Търново Динко Кечев. Жалбата в КЗК, която спира кметската заповед за определяне на победител в поръчката, е депозирана от един от участниците, който е бил отстранен.

Мегапоръчката бе организирана с идеята за това текущите ремонти на улици и инфраструктурата да не се правят поотделно, а да се възлагат директно на изпълнителя с писма, което пести време и разходи за нови поръчки по отделните процедури. Четири мощни компании – „Пътно строителство” АД – Разград, „ПСТ Груп” – София, „Пътни строежи ВТ” и „Политрейд кънстракшън”, подадоха оферти за една от най-големите и обществени поръчки в историята на Община Велико Търново. Тя регламентираше цялото строителство на общината до 2019 година, включително различни видове ремонти на улици и тротоари, аварийни дейности при свлачища, реконструкция и ново строителство на територията, както на областния център, така и по населените места. Конкурсът бе спечелен от „Пътни строежи ВТ”, но резултатът бе обжалван от „ПСТ Груп” и сега поне половин година ще трае процедурата по произнасяне на принципала. Ако жалбата е основателна, започват дела, които също могат да траят с години. Ако това се случи, възложителят може да организира нова обществена поръчка, за да избегне дългите срокове.

Според запознати „ПСТ Груп” е наследник на бившия пътен холдинг на Васил Божков. В момента компанията е притежание на офшорна фирма, зад която не е ясно кой стои. От април 2013 г. акциите са притежание на офшорката от Вирджинските острови „Галиано Уърлдуайд Лимитид“.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “Спряха пътни ремонти на В. Търново за 11 млн. лв. след жалба на офшорка от Вирджинските острови

 • 07.10.2016 в 12:44
  Permalink

  Спрете да правите хората на маймуни! Ремонтът на ул. Васил Левски можеше да се пусне с отделна поръчка и сега вече градът да има нова улица. Бойко само ако знаеше колко мои приятели се отвратиха от Герб и няма да гласуват за тях заради игрите на местно ниво. Ама нищо то на следващите избори ще си покаже.

  Отговор
 • 07.10.2016 в 16:21
  Permalink

  Така е, трябва да си много нагъл да направиш такава поръчка. И трябва да си много тъп народ, за да търпи това. Но народа го няма – тук остана само отпадъка.

  Отговор
 • 07.10.2016 в 20:35
  Permalink

  Не е вярно аз познавам много качествени хора в България. Има хора които по ред причини просто не могат да заминат. В чужбина не е лесно, но поне уважават и оценяват качествата и уменията ти.

  Отговор
 • 10.10.2016 в 11:42
  Permalink

  Пътните съоръжения в Търновско винаги са зле, за разлика от Габровско, примерно. Пътувам за Габрово…. до „Бряста“ никаква маркировка. Влизам в Габровска област – и маркировката сложена и дупките изкърпени. Има нещо сбъркано в нашата област по отношение на пътищата и то е от много години..

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.