136 четения

Търновец с престижно отличие на международна научна конференция

Д-Р ДИМИТЪР КОСТУРКОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО ЗА ИНОВАЦИИ И НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕСТИЖЕН НАУЧЕН ФОРУМ. Международната школа по квантова електроника „Лазерна физика и приложения“ се проведе в края на септември в Созопол. Участие в нея взеха 81 участници от 14 държави, сред които водещи учени, поканени да изнесат лекции за основите на лазерната физика, приложението на лазерите и най-новите резултати в тези области. Д-р Костурков получава персонална покана за участие в конференцията, а форумът е традиционно събитие, организирано на всеки две години от Института по електроника на БАН, със съорганизатори Международната професионална асоциация в областта на оптиката и фотониката OSA (The optical society) и SPIE (International society for optics and photonics).

На конференцията 27-годишният д-р Костурков, който в момента е редовен докторант в катедра „Консервативно зъболечение“ във Факултета по дентална медицина към МУ – София, представи част от своята доктoрaнтура, която е на тема „Пулсова оксиметрия в денталната медицина“.

Авторитетното жури, включващо някои от най-значимите учени в сферата, присъжда първата награда на д-р Костурков, който представя приложението на пулсовата оксиметрия в зъболечението. Досега този метод е използван единствено в медицината, но не и в денталната.

„Това е метод за диагностика, който измерва насищането на кръвта с кислород“, разказа д-р Костурков. Чрез него денталните лекари могат да направят пълна оценка на пулпното състояние на зъбите. Методът дава ценна информация за състоянието на зъба и с въвеждането му могат да бъдат преобърнати клиничните подходи в диагностиката и лечението, смята младият лекар.

Още като студент в Медицинския университет в София той започва да изнася лекции и да участва в различни научни форуми, представяйки достиженията си в денталната фотография. Както самият разказва, допреди няколко години този вид „изкуство“ е почти непознато у нас, но бързо успява да впечатли своите преподаватели и колеги, опитвайки се да го наложи като практика сред родните зъболекари заради възможностите и предимствата, които дава за планирането на по-добро лечение.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!