„Шипка“ и „Боляри“ са двата нови комплекса на Велико Търново

Предстои изграждането на най-модерния спортен комплекс в региона

ДВА НОВИ КОМПЛЕКСА ЩЕ ИМА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАТО ЕДИНИЯТ Е ПРЕД ЗАВЪРШВАНЕ. Инвеститор и на двата е най-голямата строителна фирма в региона – „Илстрой“. Спортен комплекс, няколко нови сгради, които носят патриотични имена, и малки предприятия също са част от инвестиционния процес през последните месеци във Велико Търново.

Вече започна строителството на новия комплекс „Шипка“, който ще се намира в подножието на „Зона В“ и „Бузлуджа“, до Руските гробища.

„Първият етап ще включва 5 големи сгради, разположени на площ от почти 5 дка, заедно с цялата им съпътстваща инфраструктура – улици, паркове, детски площадки“, разкри Илиев и допълни, че първите новодомци тук ще могат да влязат догодина. Той припомни още, че в района има още негови сгради, които също оформят новия комплекс. Илиев е дал даже имената на основната улица тук – „Цар Освободител“. Пред завършване е и другият му комплекс – „Боляри“, който се намира под кв. „Картала“, на мястото на бившите общински бараки, и обхваща площ от почти 30 дка. Тук отделните сгради са с патриотични имена в духа на старата столица – Петър, Иван Асен Втори, Калоян, Трапезица и т.н. Предприемачът чака да получи и строителни позволителни за по-малък комплекс „Орехчето“ в близост до мола.

Бивши складове и работилници на общинската фирма „Благоустройство“, която бе закрита, намиращи се в близост до Регионалната екоинспекция, предстои да се превърнат в най-модерния спортен комплекс в региона. Инвеститор на обекта е предприемачът Георги Георгиев чрез фирмата си „Биовест“. Той вече е направил изменение на подробния устройствен план на района за реализиране на инвестиционните си намерения.

Новият спортен комплекс ще се прави на няколко етапа. Първият предвижда върху терен от 6,7 дка шест тенискорта, модерни зали за фитнес и различни видове спорт, ресторанти и съблекални. Вторият етап на големия комплекс обхваща друг терен, който също бе закупен от Община Велико Търново. В момента върху него са разположени складовете на бившата общинска фирма. Те обаче са били обявени за продан от Общинската агенция за приватизация и Георги Георгиев успява да ги купи за сумата от 630 хил. лв., която се издължава на няколко вноски. Именно тук ще започне да функционира и една от най-големите частни школи за тенис в региона.

ЧАСТ ОТ ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЦЕС В ГРАДА СА ОЩЕ НЯКОЛКО МАЛКИ ЦЕХА В ДВЕТЕ ПРОМИШЛЕНИ ЗОНИ – „Западна“ и „Дълга лъка“. В тях ще се правят изделия от пластмаса и пелети.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 thoughts on “„Шипка“ и „Боляри“ са двата нови комплекса на Велико Търново

 • 07.10.2016 в 13:56
  Permalink

  Хубаво е че се строят нови комплекси, но защо не се помисли да се изнася новото строителство вече около града. Твърде наблъскано стана във вътрешността .

  Отговор
 • 07.10.2016 в 14:27
  Permalink

  Не мога да си обясня телешкия възторг, с който се посрещат новините, че някой е застроил града с нови блокове, освен че това е платена публикация.
  Всеки новопостроен блок в града означава по-малко паркоместа, по-малко простор, по-тесни улици, по-ниски цени на апартаментите в района, повече конфликти и този порочен кръг води до едно – по-лошо качество за живот.
  По тези причини голяма част от търновци вече се изнесоха, защото живота в града вече е непоносим.
  Варварщината на строителните предприемачи в комбина с местната мафия ще бъде оценена по достойнство след години, когато ефектът на бетонирането се прояви в пълна степен.

  Отговор
 • 07.10.2016 в 20:20
  Permalink

  Патриотизъм, от който да ти се повръща. Долнокачествени блокчета набутани плътно едно в друго, без паркинги, построени от местните строителни мафиоти и предлагани на неоправдано високи цени.

  Отговор
 • 08.10.2016 в 9:04
  Permalink

  Че от едната страна на Руските гробища е Практикер, от другата – Шел. По средата – църква. Какви 5 декара, детски площадки и паркове?

  Отговор
 • 10.10.2016 в 12:19
  Permalink

  Малко не мога да схвана как предприемача е дал име на улицата „Цар Освободител“ след като в града има такава улица и се намира в идеалният център ? Може би тя ще се казва „Цар Освободител 2“, а може би Зона В ще преименува на Илтаун или както си иска…

  Отговор
 • 11.10.2016 в 17:24
  Permalink

  Осрахте града !!! Няма накъде повече.
  Сигурно става въпрос за един терен зад Лидл, само той беше останал буренясал.
  Но тоя Илия, барабар с кметовете е.аха майката на пейзажа.
  И още по-лошото е, че няма нищо, ама нищо качествено.
  Строи се както 1990 г., с малко стиропор и тънка ПВЦ дограма.
  До момента, единствения блок, който също е далеч от 21-я век, но в сравнение с останалата пошлост в Търново, е по-стока, това е до Битака, новия на „Стима“.
  И на последно място, всичко е 50-60 празно, а пък купено. Това е резултата на пародийното мислене на българина: „Те парите в него“.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *