11 четения

18 деца са настанени в приемни семейства в община В. Търново

17 са действащите в момента приемни семейства в община Велико Търново. В тях са настанени общо 18 деца, едно от които е с увреждане. Седем от децата са на възраст до 3 години, 10 от малчуганите са на възраст от 3 до 14 години, а над 14-годишна възраст е само едно от децата, уточниха от местната администрация. 12 от малчуганите са момичета, а останалите са момчета. Най-много са приемните родители на възраст над 50 години, като сред одобрените има и един мъж.

Към настоящия момент има одобрени още 21 професионални приемни семейства. „От началото на проекта „Приеми ме“ досега са настанени 6 деца в приемни семейства, като две от тях са взети след изписването им от родилното отделение във В. Търново, три са изведени от Дома за медико-социални грижи в Дебелец, а едно е изведено от приемно семейство”, уточни Росица Димитрова, директор на дирекция „Здравеопазване и социални дейности“ в общината. Тя допълни, че заявления от кандидатите за приемни родители се приемат до 31 март 2018 г. в Община Велико Търново и в офиса на екипа по приемна грижа на ул. „Георги Измирлиев” 15 в старата столица.

От местната администрация уточниха още, че се въвежда нов областен модел на управление и предоставяне на услугата приемна грижа, като се дава възможност реализирането й да бъде възложено на неправителствена организация. Като партньор на Агенцията за социално подпомагане Община Велико Търново е обявила конкурс за сформиране на екип от 8 души, който да предоставя социалната услуга на територията на областта. Трима от тях ще работят в община Велико Търново с обхват на дейностите освен в старата столица и в общините Горна Оряховица, Елена, Лясковец и Стражица. Още трима социални работници ще съдействат за реализиране на дейностите по приемната грижа в Павликени и Сухиндол, а останалите двама ще работят в Полски Тръмбеш и Свищов.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!