129 четения

Бъдещата акушерка Румяна Лицанова се снима в „Откраднат живот”

Търновката учи във филиала на Медицински университет – Варна, и обожава да гледа медицинския сериал

БЪДЕЩАТА АКУШЕРКА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РУМЯНА ЛИЦАНОВА СТАНА ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА БЪЛГАРСКИЯ МЕДИЦИНСКИ СЕРИАЛ „ОТКРАДНАТ ЖИВОТ”. Тя получила шанса да се снима заедно с любимите си актьори и дори да промени част от сценария на филма. Епизодите с участието на Руми предстои да бъдат излъчени след около две седмици, затова тя не може да разказва много подробности от това, което предстои да се случи в тях.

„Видях обява, че търсят хора за малките роли и статисти във Фейсбук страницата на „Откраднат живот” и изпратих снимка, на която бяхме аз, съпругът ми Стилиян и дъщеря ни Сияна. Всъщност моето голямо желание беше тя да участва в снимките и се надявах да я срещна с любимия й герой от сериала – д-р Василев”, разказва Руми. После обаче минали дни и тя забравила, че е изпратила снимки. Тогава й се обадили и я поканили да отиде на снимачната площадка веднага – още на следващия ден. „Междувременно моя съученичка ми разказа, че вече се е снимала и че било интересно преживяване. Затова аз не се поколебах. Снимките бяха на 15 септември и бяха дори нощни, в „Александровска болница”, което си беше вълнуващо за мен. Трябваше да отида с екипа от медицинския филиал, така че ролята ми беше, естествено, на човек от медицинския екип”, описва щастливия си 15 септември Румяна Лицанова.

Сцените, в които тя участвала, били свързани с бъдещата й работа на акушер. Серията разказва за етапите на раждането, затова и режисьорът, и останалите в екипа разпитвали младата търновка подробно за всичко, свързано с този щастлив за всяка жена момент. В крайна сметка се наложило дори да променят някои реплики на главните герои и действия на филмовия медицински екип, за да стане епизодът максимално достоверен. Румяна с вълнение разказва, че драматичните моменти във въпросния епизод също са нейна идея. „Режисьорът през цялото време искаше да има драма, да не бъде чак толкова лесно раждането, да има напрежение за зрителите, за да може после всички да кажат „уау” и да въздъхнат облекчено. Затова им предложих бебето да се окаже с увита пъпна връв”, усмихва се бъдещата акушерка. После казва, че единственото, което може да сподели от тази серия, е това, че д-р Стилянова ще роди здраво бебе, макар трудните моменти с д-р Захариев да са твърде много.

САМАТА РУМЯНА НЕ УЧАСТВА В СЦЕНИТЕ С РАЖДАНЕТО НА БЕБЕТО НА Д-Р СТИЛЯНОВА. ТОЗИ ШАНС МОЖЕЛ ДА ИМА СЪПРУГЪТ Й, КОГОТО СЪЩО ПОКАНИЛИ ДА СЕ СНИМА. Той обаче в последния момент се отказал заради работата си като служител в Министерството на правосъдието. Просто не бил убеден, че двете неща са съвместими. Иначе ролята му била на готвач в ресторант, който се оказва случайно в залата за раждане. „Понеже аз наистина отидох заради Сияна, ние с екипа много говорихме за нея. Тя е артистична, забавна, освободена. Бързо помни и наизустява, музикална е, така че в някой следващ епизод или следващ проект, те ще е я извикат. Харесаха я”, допълва още Румяна и признава, че преживяването си е струвало заради насъбраните спомени и вълнуващите срещи с актьорите.

Докато била на снимките, Руми успяла да се срещне с почти всички главни персонажи и да разбере, че на живо и на екрана артистите са различни. Най-голяма изненада за нея била Йоана Буковска, която играе Виолета Захариева във филма – безскрупулна и груба лекарка. В действителност обаче Йоана Буковска се оказала мила, нежна и изключително сърдечна и без притеснение говорела за собственото си раждане. „Въобще те снимаха и се забавляваха докато работеха. Дори когато се наложеше да повтарят една и съща сцена по няколко пъти. Самата аз имах 7 – 8 дубъла, но нито веднъж не ме накараха да се чувствам неудобно, че повтаряме”, разказва Румяна, която признава, че вече е запалена за идеята да се снима пак и пак, стига сценарият да й хареса.

РУМЯНА ЛИЦАНОВА Е ЗАВЪРШИЛА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В СПЕЦИАЛНОСТТА „СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА”. В това училище обаче тя разбрала, че архитектурата няма да е нейното бъдеще. Пак там учителката й по литература Незабравка Апостолова я накарала да се влюби в литературата и Руми дори започнала да учи българска филология.

„Аз мечтаех да уча медицина именно във Варненския университет. Но се влюбих, после се появи Сияна и мечтата ми остана малко на заден план. А и по това време закриха Медицинския колеж в Търново, така че… Започнах да уча филология, защото съм добра в писането, но още първия семестър в нашия университет ми стана ясно, че това не е специалността, която съм си представяла, че е. И се отказах на мига”, разказва Руми.

Преди две години решила, че е време отново да се върне към мечтата си и влязла в любимата си специалност „Акушерство” още в първата приемна година на филиала във Велико Търново. „Влечението ми към акушерството се появи след моята бременност и след раждането на Сияна. Когато ми я показаха, беше най-вълнуващият миг. Когато акушерката се приближи до мен и ми каза, че всичко е минало супер, й целунах ръката и разбрах, че това е призвание, не просто професия. И сега аз искам да съм акушерка, на която бъдещата майка да може да се довери. Това е огромна отговорност и на този етап искам да натрупам теоретични знания, за да може после да бъда добра в работата си. Акушерката става чат от семейството в мига, в който направи първия преглед. Е, при нас не е точно така, защото трябва да се промени политиката и акушерките да поемат повече задължения, но мисля че и това ще стане. Дотогава аз имам за задача да се науча на всичко, което трябва да знам”, казва Руми.

С. БОЯНОВА

2 коментара за “Бъдещата акушерка Румяна Лицанова се снима в „Откраднат живот”

 • 11.10.2016 в 5:54
  Permalink

  Скъпа Руми,
  това, че сърцето те води към професията ти е прекрасно! Продължавай да следваш мечтите си и нека те да станат реалност! Успех, щастие и много късмет в живота ти!

  Отговор
 • 11.10.2016 в 17:51
  Permalink

  Поздравления,Руми! Успех и още повече вдъхновение към сбъдването на мечтата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!