5 четения

Във Велико Търново отбелязаха с кръгла маса Международния ден за достоен труд

За пръв път институции дискутираха условията за работа, заплащането и трудовата експлоатация

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩИНА В. ТЪРНОВО, СИНДИКАТИ, ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА, БЮРОТО ПО ТРУДА, КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ И ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНАТА ПАЛАТА за пръв път заедно дискутираха условията на труд, достойното заплащане и достойния избор по повод 7 октомври – Международния ден за достоен труд. Институциите се събраха в петък в кметството. „Целта е да покажем нашето желание за съвместно партньорство и ползотворна работа въпреки различията по някои теми”, каза юристът Иванина Янкова от Регионалния съвет на КНСБ.

От 2008 година по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите и с подкрепата на синдикати от цял свят в повече от 130 страни 7 октомври се чества като Ден за достоен труд. „Хората на наемния труд, работещите имат право най-вече на плодотворна работа в условията на справедливост, сигурност и човешко достойнство, справедливо и достойно заплащане на труда, качество на работното място, спазване на трудовото и осигурителното законодателство, безопасни и здравословни условия на труд, както и спазване на закона за защита от дискриминация в различните й форми”, припомни председателят на регионалния синдикален съюз „Подкрепа” Дешка Мандикова.

Директорът на Инспекцията по труда във Велико Търново инж. Невена Стефанова отбеляза, че ръководената от нея институция отчита въздействието, което контролът по труда оказва върху участниците в трудовия процес. „Приоритетно се инспектират секторите с високи нива на заетост на уязвимите групи – хора с увреждания, възрастни работници, работещи жени, работници с временни срочни договори и работници имигранти. Вниманието ни е насочено към защита на работещите от появата на нови рискове в резултат на извършващите се социално-икономически и технологични промени”, обясни инж. Стефанова. По нейни думи осигуряването на достойни условия за труд е най-добрият начин за борба с бедността в световен мащаб.

„РАБОТОДАТЕЛЯТ Е ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНАТА СТРАНА В ТРУДОВИТЕ ОТНОШЕНИЯ. ТОВА Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АКТОВЕ НА ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ”, коментира старши експертът от Комисията за защита от дискриминация Диана Николаева.

225 лица съвместно със социалните партньори са обучени през тази година по професиите продавач-консултант, болногледач, помощник-възпитател, оператор на компютър, монтьор на компютърни мрежи, съобщи директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев. Той изрази увереност, че ще продължат да подпомагат обучението и реализацията на търсещите работа. „Анализите ни показват, че най-търсени в региона са хората със средно образование и с определена професия”, посочи Нечев и пожела в следващите месеци образователните програми да се насочат и към общините Златарица и Елена.

„Велико Търново неформално е споменаван като един от центровете за набиране на жертви с цел трудова експлоатация”, каза секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Ваня Ананиева. Тя изтъкна, че всеки може да е жертва на трафик, но най-рискови групи са млади жени и момичета, деца без родители и подкрепяща семейна среда, безработни, бездомни, мъже и жени с ниска образованост и здравни проблеми, малцинствата. Ананиева уточни, че в местната комисия е получен един сигнал за трудова експлоатация, но жалбоподателят е отказал разследване на случая.

„Трудът, който се полага, трябва да бъде в рамките на възможното и трябва да бъде платен адекватно. Крайно време е работещи и работодатели да се обединят върху едно по-нормално разпределение на ползите и благата”, коментира Росен Иванов от Търговско-промишлената палата. 21 милиона са жертвите на принудителен труд в света. От тях 880 000 са от Европейския съюз. През 2013 г. от експлоатация на човешкия труд са генерирани 32 милиарда долара. Официална статистика за България няма. Данните бяха изнесени от секретаря на Местната комисия за борба с трафика на хора Ваня Ананиева.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!