6 четения

Експерти обсъждаха културното наследство във Велико Търново

СЕМИНАР НА ТЕМА „КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО – ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“ СЪБРА ЕКСПЕРТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те говориха за Закона за културното наследство, за досегашните промени в него и предложенията на работните групи към Министерството на културата и НСОРБ за нови изменения. Участниците в срещата са дискутирали и спецификата около изготвянето на планове за опазването и управлението на културното наследство.

Опитът по опазване на недвижимите културни ценности и изготвяне на описи на наследството в България е бил представен от арх. Донка Колева, която от години наблюдава старите къщи във Велико Търново, които са със статут на паметници на културата. Към момента в старата столица са описани и инвентаризирани 350 различни сгради с архитектурна стойност, обясни пред участниците в дискусията арх. Колева.

Акцент в проявата е била презентацията на Жаки Крушон, който е споделил практически опит от опазването, управлението и защитата на културното наследство във Франция, където законодателство насърчава диалога между собственици, експерти, държавни институции, НПО, местна власт и общественост. Лектори в семинара са били още арх. Мария Каразлатева, експерт в сферата на културното наследство, арх. Румяна Брайнова и членове на общинската комисия за опазване на културно-историческото наследство.

В семинара са участвали представители на общините, членуващи в Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство, експерти и архитекти, работещи в областта на културното наследство, представители на културни институции и др. Събитието е част от инициативата „Европейски дни на наследството“ на Съвета на Европа и Европейския съюз, в която страната ни участва от 1999 г. Организатор на срещата беше асоциацията, създадена по инициатива на Община Велико Търново, затова и председател на Управителния съвет е кметът Даниел Панов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!