Информационна среща в Арбанаси на сдружение „Болестта на Бехтерев”

Велико Търново се включи в кампанията „Сега вече знаете“

ТРУДНОТО ДИАГНОСТИЦИРАНЕ, НЕДОСТАТЪЧНИЯТ БРОЙ СПЕЦИАЛИСТИ И ТРОМАВИЯТ БЮРОКРАТИЧЕН ПЪТ, КОЙТО ИЗВЪРВЯВАТ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА ПАЦИЕНТИТЕ, СА МАЛКА ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ, с които се сблъсква всеки българин с болестта на Бехтерев. Това стана ясно по време на информационната среща, част от кампанията „Сега вече знаете“, която се проведе в събота в Арбанаси, организирана от сдружение „Болните от болестта на Бехтерев“. Целта на форума бе повишаване на информираността на обществото за едно малко познато и трудно за диагностициране заболяване, както и обсъждане на възможностите за подобряване качеството на живот на болните както от страна на държавата, така и от страна на обществото. В първата част на срещата имаше дискусии със специалистите, които се включиха в нея – ревматолог, юрист и психолог, а във втората бяха предвидени безплатни консултации.

Анкилозиращият спондилит, познат повече като болестта на Бехтерев, „предпочита“ младите хора в активна възраст. То е автоимунно заболяване и неговите симптоми, докато не станат видими, трудно се разпознават. Започва като банална болка в гърба, която се усилва в покой и се облекчава при движение. Другите характерни симптоми са сутрешна скованост, която продължава повече от 30 минути, и често изпотяване вечер. Хроничното ревматично заболяване води до постоянна умора и възпаления по цялото тяло, като засяга различни органи. С течение на времето се стига до инвалидизация и срастване на прешлените на гръбначния стълб. Всекидневната битка на хората с това заболяване е максимално да отложат развитието му във времето, обясниха организаторите.

„До 1% от населението в света страда от това заболяване, което има и висок процент наследственост. Заболяването се среща все по-често и се развива между 16 и 40 години. Затова, ако един млад човек се оплаква от постоянни болки в гърба, това трябва да бъде алармиращ симптом, тъй като не е характерно за хората в активна възраст. За хронична болка говорим, когато тя продължава повече от три месеца. Нашата задача като лекари е колкото е възможно по-рано да диагностицираме заболяването. Диагностицираме ли го рано, имаме възможност да го лекуваме максимално бързо и човек да запази своята физическа активност“, обясни д-р Светла Копчева, ревматолог в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

НАД 30 000 ДУШИ У НАС СТРАДАТ ОТ БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ

Това показват данните на Министерството на здравеопазването в България, макар и да са неофициални, тъй като все още няма официален регистър на тези пациенти. Един от основните проблеми на това заболяване е късното диагностициране, което в някои случаи отнема между 6 и 8 години за поставяне на диагнозата. Причините за това най-често са неясните симптоми, късното насочване на хората към медицински специалист – ревматолог, и липсата на информираност. Вече диагностицирани, болните се сблъскват и с множество трудности, които намаляват възможностите за нормален живот – недостатъчна рехабилитация, недостиг на специалисти ревматолози, непълен спектър от медикаменти, които могат да се използват в борбата с хроничното възпаление и болката.

„Друг проблем, с който се сблъскваме, е свързан с т.нар. биологични средства, тъй като самата процедура за достигане до тези медикаменти е съпроводен с много бюрократични спънки. Затова на тези срещи се опитваме да обясним на хората пътя, по който могат да достигнат до тях. Причината е, че тези медикаменти са между 1000 и 2000 лв. на месец в зависимост от самия препарат“, обясни Светослав Серафимов – регионален координатор на Сдружението на болните от Бехтерев.

Биологичните лекарства са разработени така, че да се насочват към определена част от клетката с цел да повлияят върху хода на заболяването. Тези лекарства предлагат нови начини за лечение на много болести, включително рак, диабет, множествена склероза, анемия и мускулно-скелетни заболявания, част от които е и болестта на Бехтерев. Заради въведените преди време ограничения за прилагането им от сдружението заведоха дело срещу НЗОК, тъй като това на практика лиши много от болните от този вид лечение. И макар че ВАС отмени тези разпоредби, НЗОК обжалва решението на апелативната инстанция, уточниха от сдружението.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.