ТЕАТЪР ВЕСЕЛ С НОМИНАЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В ПОЛША

Валдемар Волански – режисьор, писател и директор на Театър „Арлекин“ в град Лодз, бе домакин на поредното издание на „AnimArt World Puppet Carnival“. Този световен куклен фестивал събра актьори от 6 континента в един от най-театралните градове на Полша. Театри от Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка представиха богата палитра от спектакли за деца и възрастни. Фестивалът включва филмови и видеопродукции, обединени под знака на кукленото изкуство. В рамките на феста бяха представени над 60 събития на сцените на Театър „Арлекин“, във филмовата академия и в пространства на открито – „Мануфактура“, „Алеята на Шилер“ и др.

Търновският куклен театър ВЕСЕЛ е театърът, избран от селекционната комисия да представи България на световния културен форум. ВЕСЕЛ участва със своя интерактивен спектакъл „Don’t Give Up” („Не се предавай“), който бе представен на английски език. Именно с това заглавие през 2015 г. търновският театър спечели награда за най-добър детски спектакъл на о.Борнео, Малайзия. На полска сцена представлението мина при пълен салон със забележителното и талантливо участие на тиинейджърите-десетокласници от Първа гимназия „Николай Коперник“ – град Лодз. Музикалните и куклените етюди в изпълнение на Веселин Василев и зрители, взривиха залата, а посланието на спектакъла, че изкуството вдъхновява и дава сили за живот, достигна до всички. За динамичния и емоционален моноспектакъл Веселин Василев получи номинация за най-добър актьор – поредна висока оценка за професионализма на Театър ВЕСЕЛ.

Блестящи спектакли представиха и други театри – „Аленото цвете“ на Театър „КукФо“ (Русия), „Там далече“ на Театър „Байкамела“ (Сърбия), „Трите прасенца“ на Театър „Туулевски“ (Естония), „О, плъхове!“ на Театър Сидни (Австралия). Впечатляващо бе и участието на театрите от Тунис, Иран и САЩ. Техните спектакли за възрастни „Глина“, „Днес, утре и след това“ и „Прах“ се откроиха със своя модерен изказ и нестандартен театрален език. Голямата награда на „AnimArt World Puppet Carnival“ бе връчена на Тайланд – за „Гаруда срещу Нага“ (традиционен спектакъл, в който 45 актьора представят епичната битка между митичната птица и змията).

Театър ВЕСЕЛ се завърна от поредния фестивал с покани за нови участия зад граница, първото от които – турне в Санкт Петербург (Русия).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *