82 четения

100 чувала с боклуци събраха доброволци при почистването на „Варуша”

100 чувала с боклуци, куп стари автомобилни гуми и текстилни отпадъци събраха вчера доброволците, които се включиха в почистването на „Варуша”. Сметището е на ул. „Братя Миладинови” и обхващаше целия хълм. Там можеха да се намерят изхвърлени стари хладилници, телевизори, мокети, балатуми и стотици пластмасови шишета.

“Почистихме част от сметището, защото площта е огромна и боклукът е изключително много. Надяваме се от общината да предприемат някакви мерки, защото местността е изключително замърсена”, разказа Мила Михайлова, която е сред организаторите на акцията за почистването на района. Още вчера доброволците са се опитали да се свържат със сметопочистващата фирма, но не са успели и споделиха, че се надяват днес чувалите да бъдат извозени, тъй като в противен случай бездомните кучета отново ще разпилеят отпадъците.

За следващата неделя доброволците обмислят да се съберат отново и да обезопасят кофите за смет, за да не могат бездомните животни да ги събарят.

Освен купищата боклуци, които събраха, ентусиастите поставиха и нови люлки на старата детска площадка и раздадоха грамоти на всички деца, които се включиха в почистването.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Снимка личен архив

5 коментара за “100 чувала с боклуци събраха доброволци при почистването на „Варуша”

 • 10.10.2016 в 13:56
  Permalink

  Чудесна инициатива, защото управата е напълно изоставила тоя район. Моля слезте по стъпалата надолу към Братя Миладинови и разберете най сетне защо тоя човек, който си прави къща или какво, защо той е барикадирал от месеци стъпалата. Браво на организаторите.

  Отговор
 • 10.10.2016 в 15:18
  Permalink

  Съмнява ме някой в общината въобще да е чувал за наличието на квартал Варуша а още по-малко да вземе отношение по някакъв проблем там.Преди малко минах през турската махала и там чинно си работеха работниците по чистотата и временната заетост…нищо, че квартала наподобява като улична инфраструктура Варуша, там се работи и поддържа..т.е. основното оправдание че улиците са тесни и стръмни и за това не се чисти и поддържа поиздиша някак…Значи доброволците могат безвъзмездно да почистят но хората на които им се плаща не…Чудо община сме!

  Отговор
 • 10.10.2016 в 18:30
  Permalink

  Браво на организаторите.Дано и следващата седмица продължи.Съобщете час за да се включим.Квартирите на Рамбо също трябва да почистим

  Отговор
 • 10.10.2016 в 20:03
  Permalink

  Хубаво и сърцато деяние. Надявам се повече никой да не посмее да си изхвърля отпадъците. Ако има повече камери за наблюдение много главоболия ще отмени. Замърсителите трябва да плащат големи глоби. Само така ще се спре този ужасен балкански навик.

  Отговор
 • 10.10.2016 в 22:56
  Permalink

  Заповядайте на вторият тур за почистването на Варуша.Той ще се проведе на 16-ти октомври,неделя,а срещата в 10:30 на площада на Самоводската чаршия.
  Преборихме почти половината сметище,но има поне още 100 чувала.
  Трябва сами да си оправяме града и да се развива самосъзнанието у гражданите,за да се пази.Хората от общината явно не познават Велико Търново добре и не знаят положението.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *