6 четения

Затлъстяването в развиващите се страни се увеличава

Хората по света, които са затлъстели, са повече от онези, чието телесно тегло е под нормата, а затлъстяването сред децата и тийнейджърите бързо се увеличива най-вече в развиващите се страни, оповести ООН преди втория ежегоден Световен ден за борба със затлъстяването, който ще бъде отбелязан на 11 октомври, съобщи Ройтерс.
Ето някои данни, свързани със затлъстяването:
затлъстяването по света се е увеличило повече от два пъти от 1980 г.
– през 2014 г. над 1,9 милиарда възрастни са били с наднормено тегло. 13 процента от тях, т.е. над 600 милиона души от глобалното население били затлъстели.
– всяка година 3,4 милиона души умират вследствие на затлъстяване и наднормено тегло.
затлъстяването се увеличава в градските зони в страните с ниски и средни доходи.
– по-голямата част от глобалното население живее в страни, в които проблеми, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването, убиват повече хора, отколкото проблеми, свързани с тегло, което е под нормата.
– 41 милиона деца под 5-годишна възраст били с наднормено тегло или затлъстели през 2014 г.
– близо половината от децата под 5-годишна възраст, които били с наднормено тегло или затлъстели през 2014 г., живеели в Азия.
– в Африка броят на децата, които са с наднормено тегло или затлъстели, е нараснал близо два пъти – от 5,4 милиона през 1990 г. на 10,6 милиона през 2014 г.
– затлъстелите деца имат респираторни проблеми и са с увеличен риск от фрактури, високо кръвно налягане, сърдечносъдови болести, инсулинова резистентност.
– Великобритания е с най-високо ниво на затлъстяване в Западна Европа, като изпреварва Франция, Германия, Испания и Швеция, се казва в доклад от 2013 г.
затлъстяването във Великобритания се е увеличило повече от три пъти през последните 30 години, а по сегашни преценки повече от половината от населението й може да бъде засегнато от затлъстяване до 2050 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!