39 четения

Китайци искат да правят коли и електробуси във Велико Търново

„BAIC Automotive Group” с инвестиционен интерес към областния град

 

КИТАЙСКА КОМПАНИЯ ПРАТИ СВОИ ХОРА, ЗА ДА ТЪРСЯТ ТЕРЕНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ВЪРХУ КОИТО ДА ВДИГНЕ СВОЙ ЗАВОД ЗА КОЛИ И АВТОБУСИ.

Делегация от корпорацията „BAIC Automotive Group”, които са един от най-големите производители в азиатската държава, посети вчера старопрестолния град във връзка с проучване на възможности за изграждане на предприятие за производство на електрически автобуси в България. Гостите бяха посрещнати от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, който ги запозна с икономическия профил на Велико Търново и свободните общински парцели.

Представителите на компанията споделиха своите много добри впечатления от развитата система и инфраструктура в сферата на образованието. Като отлични фактори за бъдеща инвестиция бяха определени наличието на профилирана гимназия и два университета, в които се подготвят квалифицирани специалисти в сферата на високите технологии, електрониката и електротехниката, транспортната техника и др. Възможността за изучаване на китайски език във всички нива на образованието, включително и в детските градини, също изненада приятно чуждестранните гости. Единодушно бе мнението им, че със своята богата история и култура, с развитата образователна инфраструктура, чистата околна среда и спокойния живот Велико Търново е много атрактивен град както за инвеститори, туристи и дори за жители от Китай, които биха пристигнали да живеят в България.

Компанията „BAIC (Better And Ingenious Choice) Automotive Group” е петият по големина производител на автомобили в Китай с общо над 120 000 служители. Производството включва камиони, автобуси, автомобили, земеделска техника, велосипеди и други транспортни средства, които се движат на ток, включително и влакове, развиващи максимална скорост от 380 километра в час.

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “Китайци искат да правят коли и електробуси във Велико Търново

 • 10.10.2016 в 19:06
  Permalink

  Нека стъпят тук и нека разбият статуковта 500-600 левова заплата в нашия град, но надали нали и те заради евтината работна ръка оглеждат насам …

  Отговор
 • 11.10.2016 в 10:08
  Permalink

  Тези китайци познават Търново от някой рекламен клип, който са гледали предварително, защото определението „…развитата образователна инфраструктура, чистата околна среда и спокойния живот…“ е една голяма глупост.
  Знаем какви „успехи“ имат китайските инвестиции в България. Който има интерес да прочете анализите за обемите и естеството на китайските инвестиции в България.
  Освен ресторанти и фотоволтаици китайците нямат построено нищо до момента. Само медийни изяви и гръмки заглавия.
  А че китайците ще дойдат да живеят тук е направо умилително. Сега разбирам, за кого се строят наблъсканите една до друга душегубки в кварталите 🙂

  Отговор
 • 11.10.2016 в 14:15
  Permalink

  Ха ха ,голям смях.Не знаят колко ще им трябва за комисионна.

  Отговор
 • 11.10.2016 в 14:45
  Permalink

  Тези китайци познават град Велико Търново от този когото трябва. Той го е представил такъв какъвто е. Плачем, че има безработица, а когато някой ни предложи да работим ние пак сме недоволни. Явно след 1944г. мързела ни се предава по наследство. Много можем да научим от китайците.

  Отговор
 • 11.10.2016 в 23:51
  Permalink

  Не знам колко са сериозни въпросните китайци,но ако са, инвестициите им ще бъдат провалени.Мафията,която държи властта във Велико Търново ще се задейства градът ни завинаги да си остане едно село в което нищо не случва,защото ако станем нормален град местните феодали мафиоти ще се загубят икономически,а после и политически контрол над робското население…

  Отговор
  • 12.10.2016 в 10:03
   Permalink

   Много точно го казахте,за съжаление си е точно така още от едно време,факти много,не ми се изброяват сега ,но никой в тоя град не желае да бъдем наистина един европейски град,а за целта трябва жителите му да живеят добре и достойно,т.е. със заплата 500-600 лв това няма как да се случи …

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!