Горещи новиниНовини

Китайци искат да правят коли и електробуси във Велико Търново

„BAIC Automotive Group” с инвестиционен интерес към областния град

 

КИТАЙСКА КОМПАНИЯ ПРАТИ СВОИ ХОРА, ЗА ДА ТЪРСЯТ ТЕРЕНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ВЪРХУ КОИТО ДА ВДИГНЕ СВОЙ ЗАВОД ЗА КОЛИ И АВТОБУСИ.

Делегация от корпорацията „BAIC Automotive Group”, които са един от най-големите производители в азиатската държава, посети вчера старопрестолния град във връзка с проучване на възможности за изграждане на предприятие за производство на електрически автобуси в България. Гостите бяха посрещнати от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, който ги запозна с икономическия профил на Велико Търново и свободните общински парцели.

Представителите на компанията споделиха своите много добри впечатления от развитата система и инфраструктура в сферата на образованието. Като отлични фактори за бъдеща инвестиция бяха определени наличието на профилирана гимназия и два университета, в които се подготвят квалифицирани специалисти в сферата на високите технологии, електрониката и електротехниката, транспортната техника и др. Възможността за изучаване на китайски език във всички нива на образованието, включително и в детските градини, също изненада приятно чуждестранните гости. Единодушно бе мнението им, че със своята богата история и култура, с развитата образователна инфраструктура, чистата околна среда и спокойния живот Велико Търново е много атрактивен град както за инвеститори, туристи и дори за жители от Китай, които биха пристигнали да живеят в България.

Компанията „BAIC (Better And Ingenious Choice) Automotive Group” е петият по големина производител на автомобили в Китай с общо над 120 000 служители. Производството включва камиони, автобуси, автомобили, земеделска техника, велосипеди и други транспортни средства, които се движат на ток, включително и влакове, развиващи максимална скорост от 380 километра в час.

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

6 thoughts on “Китайци искат да правят коли и електробуси във Велико Търново

 • Нека стъпят тук и нека разбият статуковта 500-600 левова заплата в нашия град, но надали нали и те заради евтината работна ръка оглеждат насам …

  Отговор
 • Тези китайци познават Търново от някой рекламен клип, който са гледали предварително, защото определението „…развитата образователна инфраструктура, чистата околна среда и спокойния живот…“ е една голяма глупост.
  Знаем какви „успехи“ имат китайските инвестиции в България. Който има интерес да прочете анализите за обемите и естеството на китайските инвестиции в България.
  Освен ресторанти и фотоволтаици китайците нямат построено нищо до момента. Само медийни изяви и гръмки заглавия.
  А че китайците ще дойдат да живеят тук е направо умилително. Сега разбирам, за кого се строят наблъсканите една до друга душегубки в кварталите 🙂

  Отговор
 • Ха ха ,голям смях.Не знаят колко ще им трябва за комисионна.

  Отговор
 • Тези китайци познават град Велико Търново от този когото трябва. Той го е представил такъв какъвто е. Плачем, че има безработица, а когато някой ни предложи да работим ние пак сме недоволни. Явно след 1944г. мързела ни се предава по наследство. Много можем да научим от китайците.

  Отговор
 • Не знам колко са сериозни въпросните китайци,но ако са, инвестициите им ще бъдат провалени.Мафията,която държи властта във Велико Търново ще се задейства градът ни завинаги да си остане едно село в което нищо не случва,защото ако станем нормален град местните феодали мафиоти ще се загубят икономически,а после и политически контрол над робското население…

  Отговор
  • Много точно го казахте,за съжаление си е точно така още от едно време,факти много,не ми се изброяват сега ,но никой в тоя град не желае да бъдем наистина един европейски град,а за целта трябва жителите му да живеят добре и достойно,т.е. със заплата 500-600 лв това няма как да се случи …

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *