15 четения

Проф. Гюровски и д-р Минчева са номинирани за „Лекар на годината”

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ГЮРОВСКИ И Д-Р ЯНКА МИНЧЕВА СА НОМИНИРАНИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО ЗА ПРИЗА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА” ОТ РАЙОННАТА КОЛЕГИЯ НА БЛС – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, по повод 19 октомври – Деня на българския лекар. На този ден се почита св. Иван Рилски, който се смята за покровител на българските лекари, и ежегодно се отличават изявени медици. Официалната церемония по награждаването ще се състои на 19 октомври в София.

Проф. Гюровски е светило в хирургията и въпреки напредналата си възраст все още консултира пациенти в болницата в Павликени. 94-годишният лекар е номиниран за приноса си за развитието на медицината в региона и дългогодишната си практика. Проф. Гюровски е работил и в страни като Мали, Либия и Етиопия. Миналата година той получи наградата, посветена на първия председател на БЛС д-р Димитър Моллов, по време на т.нар. Моллови дни, организирани от лекарската колегия в старата столица.

Д-р Янка Минчева е председател на Управителния съвет на Регионалната колегия на БЛС – Велико Търново. Завършва медицина в София през 1977 г. и започва работа като ординатор в Бърза помощ. След това работи в Отделението по физикална терапия и рехабилитация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. От 1996 г. до 2015 г. е началник на отделението, след което се пенсионира, но продължава да практикува професията.

По повод Деня на българския лекар Регионалната колегия на БЛС – Велико Търново, ще връчи награда на д-р Иван Дадов, началник на Отделението по хемодиализа в болницата в Свищов. Отличието ще му бъде връчено на 21 октомври в ресторанта на хотел „Алегро” във Велико Търново.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!