27 четения

Странен пазар на труда във Великотърновско: Търсят лекари за 700 лв. заплата и сервитьорки – за 1300 лв.

Глад за среднисти навсякъде, фирми внасят работници от Антоново, Дряново и други селища

кадри с по-ниска квалификация и без висше ОБРАЗОВАНИЕ се оказват много по-добре платени в региона, а търсенето на РАБОТНИЦИ ЗА ПО-ОБИКНОВЕНИ ПОЗИЦИИ е повсеместно. За да попълнят екипите си, някои фирми се принуждават да търсят и карат работници от съседните региони – Дряново, Антоново и т.н.

Справка в регионалната дирекция на Агенцията по заетостта сочи, че в момента над 300 работни места стоят незаети заради липса на кадри. Почти няма фирма, която да не набира персонал, а интересът е изцяло към среднисти. Драстично е и разминаването във възнагражденията, което е обратно на логиката и образователния ценз.

Един от фрапиращите примери е, че болницата в Павликени и областната във Велико Търново търсят лекари по различни специалности, на които предлагат заплата от 700 лв. В същото време няколко заведения в областния център и Арбанаси примамват готвачи и сервитьорки с трудов ангажимент и договори за възнаграждения от 1200 – 1300 лв. заедно с бонусите.

Оценката на труда и заплащането му в момента у нас е пълна анархия и големият проблем е, че в България квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда и търсенето на кадри е повсеместно.

13 позиции са заявени от компанията за опаковки „Мегапорт”. Дружеството набира хора за цеха си за рециклиране. 50 човека за производство на тестени и сладкарски изделия търсят в съседна Горна Оряховица. Офертата е за двусменен режим на работа, а заплащането е около 800 лв.

38 човека със средно образование, включително монтажници, стругари и фрезисти, набират в Лясковец. Едни от най-масовите предложения обаче са за Павликени. В цялата община се набират мераклии за кредитни консултанти от множеството компании за бързи кредити. В момента незаетите позиции са 49. Масово фирми от Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново набират и шивачки. Стартовите възнаграждения започват от 400 лв. Преработващата промишленост се оказва най-лишена от кадри. В 7 от 10-те общини в областта незаети стоят по 10 – 15 места. Монтьори не достигат в Стражица и Свищов. Най-големият дефицит обаче е за готвачи, сервитьори и бармани заради огромния отлив към Черноморието и сезонната работа в чужбина. За да си задържат персонала, хотелските комплекси в чужбина плащат възнагражденията им даже в неактивен сезон.

С. МАРИНОВ

10 коментара за “Странен пазар на труда във Великотърновско: Търсят лекари за 700 лв. заплата и сервитьорки – за 1300 лв.

 • 11.10.2016 в 13:56
  Permalink

  Като не искате да плащате европейски заплати на лекарите да ви лекуват сервитьорките! Да ви лекуват всичките 21 тъпанара-кандидати за президент!

  Отговор
  • 11.10.2016 в 15:04
   Permalink

   Това е положението .Ще мрем обслужени от сервитьори.

   Отговор
 • 11.10.2016 в 16:58
  Permalink

  Нормално е хората да искат добро възнаграждение за труда си.
  След някоя друга година няма да има работещи въобще,защото имащите власт в България през последните 27 години мислят единствено как да се облагодетелстват самите те.
  Водят политика,която прогонва младите хора от държавата,дават мизерна пенсия на хора с 35-40 годишен стаж,оставащите в страната не смеят да създат семейства,защото живота в странста ни е труден и нищо не се прави ,за да стане по-лесен.
  Да не говорим за лихвите,ако някой случайно се реши да тегли заем,за да си закупи жилище.
  Обещават предизборно ,като „налапат кокала“ забравят.

  Отговор
 • 11.10.2016 в 18:53
  Permalink

  Е нема такава държава, уникално дълбаем дъното още и още, ще съжаляваме всички за тая пародия дето ни я поднасят г-дата управляващи и работодатели…

  Отговор
 • 11.10.2016 в 23:50
  Permalink

  И аз не съм съгласна ,че лекарите са ниско платени,но не трябва да подценяваме и сервитьорите.Защото повече от нашите деца работят като сервитьори….а и в обявите пише едно заплащане а после дават съвсем друго или въобще не се заплаща месец два и така хората напускат затова има толкова свободни места….а не че няма кандидати…

  Отговор
 • 12.10.2016 в 12:24
  Permalink

  Nikoga nqma da se opravim,NIKOGA !!! Kak moje da sme tolkova turpelivi vee,shto za narod sme, turpim i za tova e taka

  Отговор
  • 12.10.2016 в 14:50
   Permalink

   Ти защо търпиш. Започни ти нещо. Нали знаеш една овца като поведе и другите след нея.

   Отговор
   • 13.10.2016 в 8:01
    Permalink

    Az za sebe si sum napravil otdavna vulcho,10 godini ne sym v BG , no za vas mi e jal …

 • 12.10.2016 в 15:02
  Permalink

  Държавата отдавна е мъртва. Образованите хора се гонят целенасочено и остава мършата. След още няколко години не знам кой ще ни лекува, образова и т.н… В България колкото си по – прост, толкова си по – добре!

  Отговор
 • 12.10.2016 в 17:30
  Permalink

  Аз пък не знам сервитьорка или работещ в “ Мегапорт“ да взимат такива заплати. Или журналиста е подведен, или някой съзнателно лъже.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *