2186 четения

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ. Котел, камина или печка се преправят лесно, за да работят с пелети

Великотърновската „Пъмп систем“ предлага такива отоплителни решения

ГОТОВА ОТОПЛИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ МОЖЕ МНОГО ЛЕСНО ДА СЕ ПРЕПРАВИ ТАКА, ЧЕ ДА РАБОТИ С ПЕЛЕТИ И ДА НОСИ МНОГО ПО-ГОЛЯМ КОМФОРТ И НИСКИ РАЗХОДИ, обясняват братята Илия и Константин Саралиеви. Тяхната фирма „Пъмп систем“, чийто офис се намира на „Никола Габровски“ 67 Г, предлага такива решения. Според Константин при вече монтирани печки, камини или котли на твърдо гориво, да минеш на пелети, е най-удобният вариант. Тогава трябва само да се смени котелът или печката на твърдо гориво с пелетна такава. Не е нужно да се изгражда нова инсталация. Единственото, което се заплаща като разход, е стойността на самия котел или камината. Ако в жилището няма изградена никаква отоплителна инсталация, се изготвят проекти, които са строго индивидуални за всеки и са съобразени с това дали например собственикът желае подово отопление, от вида на радиаторите, бойлера и т.н. на самото жилище. Средно за апартамент от 90/120 квадрата една такава инсталация с пелетна камина излиза между 5 и 6 хил. лв. заедно с труда.

Специално „Пъмп систем“ предлага камини за около 3 хил. лв., които са ефективни и много подходящи. За къща например, тъй като площта е по-голяма, цената на цялата система, заедно с труда и консумативите, е между 6 и 8 хил. лв. Според Константин и Илия всичко предлагано под тези цени е със съмнително качество.

ЗА ДА РАБОТИ КАЧЕСТВЕНО ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ, СЕ ПРЕПОРЪЧВА ДА СЕ КУПУВАТ ДЪРВЕСНИ ПЕЛЕТИ КЛАС А. КАТО ЦЕНАТА ЗАПОЧВА ОТ 340 ЛВ. ДО 420 ЗА ТОН. При правилно горене за апартамент отоплителният сезон няма да струва повече от 500 – 700 лв. Плюсът идва и от това, че не се цепят и пренасят дърва, чиято цена освен това непрекъснато се покачва. Отделно системата работи 24 часа. Инвестицията в цялата инсталация се избива за 3 до 5 години.

Саралиеви препоръчват котлите да се избират внимателно. Най-добрият вариант е да са изцяло за пелети и да не може да се пригаждат на твърдо гориво или такъв, пригоден на пелети. Защото в такъв случай мощността на КПД пада от 20 до 40%, обяснява Константин.

При котела на твърдо гориво се нуждаем от тяга, малко съпротивление вътре в котела и свободен достъп на кислород (въздух). Този тип котли се проектират така, че да осигуряват тези параметри на горенето и достигат КПД 55 – 65% (монтирани на място, а не в лаборатория).

При пелетния котел тягата на комина е минимална, вътрешното му съпротивление е в пъти по-голямо от това на котела на твърдо гориво. Принудително се вкарва и кислород (въздух) от вентилатора на горелката. Температура в горивната камера е около 330 – 350 градуса, температура на комина е 80 – 110 градуса (това е показател за висок КПД), обобщава той.

С. МАРИНОВ

Един коментар за “ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ. Котел, камина или печка се преправят лесно, за да работят с пелети

  • 17.02.2019 в 14:11
    Permalink

    Наистина много добре обяснено – много малко хора знаят, че от ключово значение е качеството на пелетите. Аз вече 3-та година се топля и първата година разбрах, че с лошите пелети само си даваш парите на вятъра. Да не говорим, че и може проблеми да имаш.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!