9319 четения

Немски лекар спаси къщата на Яворовата Мина, прави я музей

Д-р Ернст Юде: „Така трябва да се пази българското културно наследство и архитектура”

ГЕРМАНСКИ ЛЕКАР СПАСИ ОТ РАЗРУХА РОДНАТА КЪЩА НА ЛЮБИМАТА НА ЯВОРОВ – МИНА, В ЕЛЕНА И ТАЗИ СЕДМИЦА Я ОТВАРЯ КАТО ГАЛЕРИЯ И МУЗЕЙ, съобщи специално за „Борба“ самият д-р Ернст Юде. Имотът, който се намира на главната улица на града, се самосрутваше допреди няколко години и щеше да има печалната съдба на множество възрожденски къщи, припомни д-р Юде и допълни, че това е пътят за спасението на българското културно наследство и архитектура.

„Имам инвестиционно предложение за закупуването на 10 къщи и в златаришкото село Дединци, за което информирахте. Вижте тази сграда – там възнамерявам да направя същото нещо и да я спася от разруха“, коментира инвеститорът. Според него в родната къща на Мина – жената, за която Яворов е написал най-хубавите си стихове, ще има постоянна експозиция, както и гостуващи изложби. Кокетната сграда е на първия еленски кмет Юрдан Хаджипетков и е изключително красива. До неотдавна там се е помещавала градската картинна галерия, но над 130-годишната постройка бе в лошо състояние преди намесата на новия й собственик. След реституцията сградата бе върната на наследниците на прочутия еленски род, чиито издънки са любимата на Яворов, писателят Петко Ю. Тодоров и Христо Тодоров, свързан с полагането на основите на социологията у нас.

72-ГОДИШНИЯТ ПЕНСИОНИРАН СТОМАТОЛОГ Д-Р ЕРНСТ ЮДЕ ЖИВЕЕ ВЪВ ФРАНКФУРТ И СЛУЧАЙНО ПОПАДА В ЕЛЕНА. Преди почти 10 години той придружавал германско дарение за местното училище „Иван Момчилов“ и тогава видял къщата за пръв път, а уникалната й история го пленила окончателно. Той научил за необикновените обитатели на дома, оставили дълбока следа в националната ни литература и в развитието на възрожденския град. Ернст Юде разбрал, че през 1965 г. къщата била превърната в галерия. Повече от 1000 картини, скулптури, икони и щампи имало в галерията, която дълги години била едно от най-привлекателните за туристите места.

„Аз съм колекционер и ще направя картинна галерия вътре. Няма друга жена, за която да са писани такива красиви стихове, Мина не заслужава забрава“, категоричен е д-р Юде. В къщата има и паметник на Петко Тодоров. Първоначално стоматологът ремонтирал за своя сметка къщата, чийто покрив течал, даже и без да е неин собственик по това време. Афинитетът към изящната изобразителност и към литературата на мецената не е случаен. Баща му Вилхелм Карл Юде бил с богато литературно минало – превеждал от български и немски, преподавал в България и бил дори редактор в издателство „Народно изкуство”. След девет години, прекарани в България, завръщайки се в родината си, успял много бързо и целеустремено да изгради кариера в образователната система в Германия – от учител, през училищен директор до инспектор. Българска кръв тече във вените на д-р Юде по линия на майка му, която е родом от Пазарджишко. Като млада тя заминала за Германия, за да търси по-добър живот.

„Заповядайте да разгледате галерията, нека всички знаят, че в Елена отново има галерия“, любезно кани д-р Ернст Юде.

С. МАРИНОВ

3 коментара за “Немски лекар спаси къщата на Яворовата Мина, прави я музей

 • 26.11.2019 в 10:15
  Permalink

  Добър Ден, моята заслуга относно спасяването на родната къща на Мина Тодорова от разруха, се състои в това, че успях да издиря собствениците, които са в София, да ги събера на една маса, въпреки че от години не си общуваха помежду си и да ги убедя да ми я продадат . Не бях подготвен да заваря такава развалина и с основният ремонт на покрива, приключиха и моите скромни финансови възможности , като пенсионер .
  Намерих платежоспособен предприемач от Горна Оряховица, който по край мен, се амбицира да ми откупи развалината и да инвестира безбожно много средства , за да я въстанови в старият, автентичен стил ,за което всички Еленчани, включително и аз, сме му много благодарни !!
  DANKE -Ангеле !!
  Заслугата за спасението на сградата е най-вече твоя !!!
  Бъди жив, здрав и все така успешен !!!

  Отговор
  • 26.11.2019 в 13:13
   Permalink

   Едно е сигурно без вашата намеса къщата нямаше да я има. Благодаря ви.
   Аз имам голям интерес към реставрацията и опазването на културното наследство и се надявам все повече да мога да се занимавам и на професионално ниво с това.

   Пожелавам ви всичко най-добро!

   Отговор
   • 28.11.2019 в 18:56
    Permalink

    Благодаря Ви за добрите думи ! , може да не ми повярвате , но като пришълец в Елена бях посрещнат с злоба, завист и съмнение, с което трябваше най-първо да се справя , което също ми струваше много време и енергия, до като успея да спечеля доверието на голяма част от населението . Повече информация за моята морално-социална дейност от началото на Промените в България , ще намерите в : Google.bg чрез името ми Др.Юде и Др.Ернст Трифон Юде.
    Лека и спокойна Вечер . С уважение, Ваш др.Е.Т.Юде

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!