7 четения

Сухиндолци се поклониха пред делото на Марко Вачков

Научна конференция по проблемите на пчеларството се проведе вчера в Сухиндол. Срещата се организира по повод 150 години от рождението на Марко Вачков. Във форума участваха представители на пчелари и съсловни организации от цялата страна.

Домакини на срещата бяха кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев и председателят на Съюза на енолозите в Република България и директор на „Винопроизводство“ на „Ловико Лозари“ АД – инж. Станимир Стоянов. Двамата изтъкнаха приноса на Марко Вачков за създаването на модерното лозарство и винарство, както и на кооперативното движение в България. За да почетат годишнината от рождението на бележития българин, инж. Чернев и инж. Стоянов, участници в конференцията и гости на събитието поднесоха цветя пред паметника на Марко Вачков в Сухиндол.

Бележитият българин е основател на най-старата лозаро-винарска кооперация в България и на Балканския полуостров, патриарх е на модерното пчеларство в България. Той е известен книжовник, публицист, преводач, кооперативен и читалищен деец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!