144 четения

Табата – високоинтензивните тренировки станаха хит във В. Търново

ТАБАТА Е НАЙ-НОВИЯТ ХИТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПРИВЛИЧАЩ ВСЕ ПОВЕЧЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. Това са вид високоинтензивни тренировки, които навлязоха в старата столица в началото на тази година, макар че методът е познат отдавна сред спортуващите. Все още набира популярност и у нас, макар че подобни занимания се провеждат основно в по-големите градове на страната.

Валентина Караиванова и Паола Босева от Велико Търново вече водят четири групи по табата, която все още привлича основно дамите. Възрастовата граница е голяма и в групите има хора от 15 до 50 години, като целта на всички е бързо да влязат във форма. Двете дами имат и група във Фейсбук – ТАБАТА, КОНСТРУКТИВНА АЕРОБИКА И DANCE-HOT KANGOO”, събрала над 600 последователи.

„Интересът към табата е много голям, тъй като методът води до бързи резултати и е изключително ефективен при горенето на калории, сваляне на килограми и оформяне на релефно тяло. Той се състои от 20 секунди интензивна активност, следвана от 10-секундна почивка, като това се повтаря общо 8 пъти. Освен това с табата се горят калории до няколко часа след тренировката. Поредицата от високоинтензивна работа не позволява на тялото да гори мускулна маса, а го принуждава да топи само мазнините”, разказа Паола, която е сертифициран инструктор по табата, freestyler, денс-хот канго и конструктивна аеробика.

Допълва, че този вид тренировки са дело на японеца д-р Изуми Табата, който открива начин да получи максимални анаеробни и аеробни ползи с кратка и проста тренировка, която може да включва различни упражнения. Едно от предимствата на тези тренировки е, че пестят време, като на практика, вместо да прекарваме по час на пътеката или на велоергометъра, може за 4 минути да приключи цялата тренировка. Упражненията се изпълняват с голяма интензивност и натоварват тялото максимално, карайки сърцето да работи усилено, което активизира метаболизма и горенето на мазнини се увеличава многократно. Това от своя страна води до подобряване на сърдечносъдовата дейност и физическата издръжливост.

„Табата може да се практикува от всички, стига човек да няма медицински противопоказания или някакъв сърдечен проблем, защото това са все пак кардиотренировки, които натоварват интензивно тялото”, разказва Валентина, която се занимава с конструктивна аеробика повече от 17 години и е инструктор по табата и денс-хот канго. Позната е на търновци и като създател на танцова школа „V Dance”. Валя води също и група по танци в Общинския детски комплекс и в ОУ „П. Р. Славейков“. От школата започва и съвместната й работа с Паола, която от неин възпитаник става равноправен треньор в школата и в залата.

Двете дами разказват, че другият атрактивен спорт за търновци е денс-хот канго, по-известен като Kangoo Jumps. Това е система от кардиоупражнения, подходящи за всяка възраст, както за жени, така и за мъже. Тренировките се изпълняват на фона на динамична музика и със специални пружиниращи обувки Kangoo Jumps, откъдето идва и наименованието на този вид спорт. Обувките са изработени от специални материали, тествани за интензивно натоварване, което ги прави подходящи и за хора с наднормено тегло. До края на годината във Велико Търново ще започнат и тренировките по freestyler, които в момента са най-новият хит у нас сред активно спортуващите, разказаха Валентина и Паола.

Весела БАЙЧЕВА

2 коментара за “Табата – високоинтензивните тренировки станаха хит във В. Търново

 • 12.10.2016 в 17:05
  Permalink

  ДОСИ Е НАЙ-ДОБРИЯТ треньор по табата във Велико Търново! ДОСИ ДА БЕСТ

  Отговор
 • 12.10.2016 в 17:07
  Permalink

  Нямам нищо против госпожиците, поздравления за техния труд, но защо никъде не пише нищо за Доси? Натъжава ме факта, че е пренебрегнат най-добрия треньор в Търново. Да не забравяме, че благодарение на него се зарибихме толкова много хора и той даде старт-а на това страхотно приключение.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!