Гарата в Златарица – поредният паметник на разрухата

Кметът на града сезира прокуратурата за безстопанственост

ЕДНА ОТ НАЙ-ЖИВОПИСНИТЕ ЛИНИИ У НАС, ЧИЕТО СТРОИТЕЛСТВО Е ЗАПОЧНАЛО ОЩЕ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1895 Г., Е ПАМЕТНИК НА РАЗРУХАТА. В най-трагично положение по линията Г. Оряховица-Лясковец – Златарица – Елена е златаришката гара, алармира кметът на балканския град Пенчо Чанев. Преди няколко дни той е засякъл на място бригада, която измъквала гранитните павета, с които е бил застлан пътят към пероните. „Попитах ги какво правят тук и ми обясниха, че националната железопътна компания обявила на търг (!) даже камъните и ги продала. Не знам кой е взел решението да се маха настилката на пътя, но сега там се е образувала дупка и ще стане блато. Ще сигнализирам областния управител“, категоричен е местният управник, който наскоро разкри, че имотите на БДЖ в Златарица са незаконни и националната железопътна компания е разпродавала части от тях неправомерно. Чанев сезира и прокуратурата за безстопанственост и разруха на инфраструктурата, която някога е правена с народни пари.

Според него за собствеността на жп гара, жп спирка, общежитие, магазия и кантон в балканското градче наскоро се оказало, че липсват документи. Обектите не са регистрирани и за тях БДЖ никога не е плащала данъци от построяването им през 70-те години на миналия век.

Разкритията били направени, след като от БДЖ завели дело, с което обжалват кадастралния план на района. Компанията претендира, че дворните места на десетки къщи попадат в сервитута на жп линията, която минава през Златарица.

„Къщите са строени преди жп линията и терените не са били платени на хората. В случая са засегнати над 200 души и кметството. От БДЖ водят дело, а в същото време нямат документи за собственост. Установихме, че жп спирката е построена върху общинско пасище и е незаконна. Тя реално не се води като актив”, коментира Чанев. Според него местната ловнорибарска дружинка отдавна искала да вземе спирката за ловен дом, но безуспешно. В същото време сградата се руши. В трагично състояние са и останалите жп обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.