17 четения

Лясковец очаква финансиране в размер на 13 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони

Парите се за водопроводна мрежа, улици, тротоари и културната инфраструктура

ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ ПОДГОТВИ ТРИ МАЩАБНИ ПРОЕКТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ, съобщи за „Борба“ Мария Илчева, която отговоря за европроектите в кметството. Проектите са депозирани в Държавен фонд „Земеделие” в началото на месеца и очакват одобрение и финансиране през следващата година.

Първият и най-мащабен проект е за реконструкция и модернизация на водоснабдителната система в селата от общината.

Вторият проект е за реконструкция и рехабилитация на улици, тротоари и съоръжения към тях в кварталите на общинския център. Проектът цели да подобри достъпа до административния център на града чрез излазите си на основен междуградски път, свързващ града с Велико Търново и Горна Оряховица. По него се предвижда още ремонт и рехабилитация на 2,5 км улици, тротоари и прилежащи към тях съоръжения. Ще бъдат рехабилитирани 5 основни улични отсечки, в това число бул. „Христо Ботев“, заедно с прилежащите към тях части и тротоари. Освен това ще се ремонтират и два изхода към път от републиканската пътна мрежа. Общият размер на очакваните средства за подобряване на уличната мрежа е 2 млн. лв.

Третият проект на стойност 400 000 лв. е за ремонт и обновяване на читалище „Напредък – 1870” в гр. Лясковец. Планира се основен ремонт на зрителната зала и балкона, на коридори и санитарни помещения, демонтажни работи, поставяне на нови настилки и облицовки и подобряване достъпността за хора с увреждания. Освен строително-ремонтни работи по сградата проектът включва и доставка на обзавеждане.

От Местната инициативна група „Лясковец – Стражица“ пък очакват финансиране в размер на 4,5 млн. лв. лева за реализация на проекти по новата Стратегия за местно развитие през настоящия програмен период. В нея се предвиждат близо 1 млн. лв. да бъдат използвани за социални услуги, дейности по социално включване, заетост и приобщаване на уязвимите групи.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!