81 четения

Обновиха болницата в Павликени по проект за 1,2 млн. лв.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов и д-р Ренета Кръстева – управител на болницата в града, откриха вчера изцяло обновената сграда на лечебното заведение. Болницата е с поставена външна изолация, подменени са прозорците и вратите с PVC стъклопакет, подменен бе и котелът на парното и бе инсталирано автоматично регулиране на отоплителна инсталация. Монтирани са и 10 слънчеви колектора за битова гореща вода, подменена е топлоразпределителната мрежа в сградата, както и осветителните тела.

Ремонтът на лечебното заведение е по проект, финансиран от Инвестиционната програма за климата. Стойността му е 1 167 292 лв., от които размерът на безвъзмездната помощ е 992 198 лв.

Гости на вчерашното откриване бяха изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев, д-р Евгения Недева – директор на РЗИ Велико Търново. Водосвет за здраве отслужи архимандрит Георгий. С кратка празнична програма се включиха и децата от ЦДГ N 5.

„Преди две години скептиците бяха повече от оптимистите, че този проект ще успее. Аз се радвам, че успяхме, и благодаря на всички, които участваха в изпълнението му. Похвално е, че екипът на болницата със собствени сили продължава да извършва малки ремонти, за да придобие сградата европейски вид и отвътре. С реализираните икономии на електроенергия и природен газ ръководството ще има допълнителен ресурс, който да използва за подобряване на условията на труд и осъвременяване на апаратурата”, заяви кметът на общината инж. Емануил Манолов.

Д-р Кръстева допълни, че ремонт е извършен и вътре в болницата на стаите за пациенти, лекарските кабинети и санитарните възли. „След успешното завършване на проекта и въвеждането на енергоспестяващи мерки в сградата на МБАЛ – Павликени, аз съм сигурна, че правим стъпка в правилната посока към по-ефективното, по-пълноценното лечение на нашите пациенти“, каза още д-р Ренета Кръстева. Болницата лекува пациенти от общините Павликени и Сухиндол, а годишно оттам минават около 5000 души. В момента в нея работят 46 лекари, както и нефрологът доц. Добрин Николов и хирургът проф. Александър Гюровски.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!