15 четения

Ще търсят нефт и газ до Козловец, обогатен хумус ще се добива край Писарево

първоначалниТЕ проби са показали наличие на нефт и газ до свищовското село козловец. Фирмата „Проучване и добив на нефт и газ” вече има позволение след множество процедури от Министерството на околната среда и водите, разбра „Борба“. Според първичните проби най-големи залежи на „черно злато“ може би има в местността Копчука, която се простира на площ от над 30 дка.

Именно тук в земните недра на дълбочина от 2115 метра ще се извършват и сондажите. Машините на обекта ще си осигуряват вода от 40-метров кладенец. Тъй като сондите са изключително мощни, до района се прокарва и специален 20-киловолтов електропровод. Добивът е позволен, тъй като мястото не попада под юрисдикцията на международната екологична мрежа „Натура 2000”.

ГАБРОВСКАТА ФИРМА „РБ Грийн” пък ще оползотворява находище на ценен хумус и инертни материали в горнооряховското село Писарево. Залежите са в местността Горен комлук върху площ от над 240 дка.

Иззетият първи хумусен слой ще се използва за изграждане на дренажни слоеве при строителството на спортни терени и зелени площи. Добитите пясък и чакъл от следващите слоеве ще се извозват като добавъчни за производство на бетон и разтвори. Годишният капацитет на добива ще бъде 80 000 тона годишно, а дълбочината на изкопите – около 3 – 3,50 м, като материалите ще се изземат до кота водно ниво.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!