24 четения

Екодетективи преглеждат боклука, за да установят кой замърсява Велико Търново

Йордан Йорданов: „Тъпчат кофите с мебели, строителни отпадъци и клони, ще издирваме виновниците”

СЪДОВЕТЕ ЗА СМЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЛИВАТ, НЕЗАВИСИМО ЧЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ПО ГРАФИК ВСЕКИ ДЕН, А КЪМ КАМИОНИТЕ С ОТПАДЪЦИ СА ПРИКРЕПЕНИ И ЕКИПИ ЗА ОБОРКИ. „Не помня такова поголовно изхвърляне на покъщнина, отпадъци от тавани и мазета, стари мебели, матраци, строителни отпадъци и даже клони и листа, които вместо на регламентираните сметища се оставят в контейнерите“, негодува шефът на концесионера по чистотата на болярския град Йордан Йорданов. Според него проблемът с лошата хигиена в някои участъци на града е единствено заради съзнанието. „Много хора оставят отпадъка си до кофата, а не вътре в нея, защото е по-лесно. Въвеждаме обаче практиката да преглеждаме боклука, за да видим сметки, писма или други следи, по които можем да установим замърсителя“, обобщи експертът. Хванатите в крачка нарушители пък ще бъдат предавани на общината, както и на домсъветите за назидание и санкции.

ГЛОБИТЕ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ПУБЛИЧНИ ПЛОЩИ ЗАПОЧВАТ ОТ 500 ЛВ. „ВЕЧЕ ИМА НЯКОЛКО САНКЦИОНИРАНИ ЗА ХВЪРЛЕНИ СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ. Вместо да ги извозят до регламентираното депо край Леденик, някои са предпочели да ги стоварят край кофите и да си спестят време и средства. Установили сме ги“, обясни още Йорданов. 200 контейнера и кофи за смет в момента има като резерв сметоизвозващата фирма. Съдовете са на разположение на граждани и фирми, които могат да заявят местата, където желаят да бъдат поставени. „Имаме голям проблем и с липсата на джобове за контейнерите и някои са направо на платното. Заради изхвърляни течни отпадъци също така мием кошовете ежедневно с препарати“, информира още Йорданов. Той настоява още общината да въведе и немската практика – в определен ден от месеца в даден жилищен район да пристига по-голям камион, в който хората да си изхвърлят по-едрите отпадъци, вместо да ги трупат край контейнерите.

С. МАРИНОВ

4 коментара за “Екодетективи преглеждат боклука, за да установят кой замърсява Велико Търново

 • 14.10.2016 в 13:42
  Permalink

  Приятелю Йорданов за пръв път чувам,че да си изхвърля старата закачалка било неправилно .
  Поразяснете малко кое е боклук и кое къде се изхвърля – надписи – хубави кошове за боклук трябва.

  Отговор
 • 14.10.2016 в 13:49
  Permalink

  И как някоя баба да отиде до Леденик за да изхвърли няколко клона? Направо предложете ние да ходим до Леденик и Шереметя да изхвърляме боклуците си а вие само да вземате пари от нашите данъци.

  Отговор
 • 14.10.2016 в 20:17
  Permalink

  Аз се чудех, какви са тия акробатични изпълнения на тримата чичаци возещи се върху покрит с одеалце боклук в раздрънкана бордова 40 годишна УАЗ-ка, а те били видиш ли „екодетективи“…

  Отговор
 • 14.10.2016 в 21:58
  Permalink

  Алоо,Йорданов.Вие сте длъжни да изхвърляте боклука и затова ви се плаща,без да умувате какво има в контейнерите! Да не се окажете вие големите боклуци за изхвърляне! Я дай едни списък на законните и разрешените боклуци в контейнерите!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!