32 четения

Проф. Вихрен Бузов, член на инициативния комитет за подкрепа на ген. Румен Радев: „Ген. Румен Радев e гласът на хората и гарант за националната сигурност на България“

Защо подкрепихте ген. Румен Радев за кандидатпрезидент на Република България?

Смятам, че решението за издигането на ген. Румен Радев е нетрадиционен, неочакван и надявам се, печеливш ход. Той не е типичен представител на политическата класа и няма как да бъде, защото е специалист, експерт професионалист, който е правил кариера в Българската армия, която е една от институциите, които все още се радват на сравнително висок обществен престиж. Същевременно той разбира проблемите на гражданите, говори техния език, за разлика от много от политиците от всички партии, които са се отчуждили от реалните проблеми на живота и мислят, че могат да привлекат гласовете на избирателите с някакви шаблони, лозунги, евтина пропаганда или с показване на амортизирани физиономии на европейски политици, които уж ни подкрепят.
Ген. Румен Радев представя истинските професионалисти, той знае и може да помогне за решаването на проблемите пред България сега. Това са проблеми, свързани със заплахата за националната сигурност, в това число – вътрешен обществен ред, битова престъпност. Животът на българите никога не е бил по-застрашен от днес, след трийсет години демокрация.
Другият момент, свързан с националната сигурност, касае външни опасности и и най-вече геополитическия сблъсък между Изтока и Запада, който непрекъснато ескалира в Сирия и в Украйна, дори има риск да стане още по-интензивен. Проблемите на националната сигурност са на първо място, имайки предвид, че ген. Радев ще бъде и главнокомандващ. Той ще има решаваща дума във външната политика, ще назначава посланици. Изборът за президент е надеждата на хората и би разместил политическото статукво. Опасността сега е България да стане еднопартийна държава, в която днес гражданите нямат никакъв достъп до публична позиция, нито до институциите, защото елитът е отчужден от тях, а централните медии не им обръщат внимание. Едно разместване на политическото статукво може да доведе до нови избори. В този смисъл върху ген. Радев се възлагат много надежди. Той заяви на българите, че е техният глас, и се надявам, че българите ще го припознаят като такъв, защото десетки години гласът на редовите професионалисти няма никакъв достъп до тази държава. Политиците не се съобразяват с него, а се обръщат към него само когато имат нужда от избори. Сега шансът е голям това да се промени.

– Ще обедини ли избирателя в ляво ген. Румен Радев?

– Добре е да се фокусира кампанията не само върху левия избирател. Той е потиснат в последните години в резултат на загубени избори като последица от акции, които бяха представени като гражданска активност, след които БСП бе свалена от власт. Приватизацията на гражданската активност от десния сектор, превръщането й в оркестрирани агитки и дори платени от известни олигарси е част от проблема. Шансът сега е не само за левия, но и за патриотично настроените избиратели. На балотаж би следвало да се търси обединение с тях. Румен Радев може да изрази интересите на хората от защита на националната сигурност, от преустановяване на нелегалната миграция – това предателство, което се извършва пред очите ни, а именно заселването на нелегални имигранти в българските общини. Ген. Радев би могъл да работи с всички мислещи хора.

– Каква промяна да очакваме след избора на ген. Радев за президент тук, в нашия Великотърновски регион?

– Можем да се надяваме, че ген. Радев ще помогне за съхраняване възможностите на военното производство. Днес може би частично то печели, но с една търговия преминава през различни неясни фирми и отива в ръцете на терористи в Сирия. Нуждаем се от една прозрачност в управлението на военното дело и военните сделки. В никакъв случай не можем да бъдем подчинени на САЩ и Германия. Ген. Радев ще има трудната задача да разбие това и да постави националните интереси преди всичко. Велико Търново ще спечели от това, ние разчитаме, че ще обърне внимание и на образованието, защото през последните години то е обект на различни реформи, които се опитват да го ограничат и разрушат, да го манипулират. Достатъчно е да се посочи, че рейтингът на българските университети се прави от чужди организации. Радев ще има лостове, например чрез президентските квоти в различните институции, като се започне от СЕМ, мине се през различните съдилища, което може да промени статуквото и да вкара професионалисти в институциите, което да доведе до реална реформа в съдебната система. Възможностите му не бива да се подценяват. Това е възможно само ако се гласува с номер 13 в интегралната бюлетина, което да доведе до победа.

Защо ГЕРБ не подкрепиха Росен Плевнелиев за втори мандат?

– Той се провали като президент – неясен, несамостоятелен. Надежда бе да намерят друг, който да го замени успешно. Предстои да видим дали г-жа Цачева, която все пак е юрист, би могла да влезе в тази роля. Президентът трябва да има самостоятелна позиция и би било добре за българската демокрация да се избере ген. Румен Радев, който ще разчупи статуквото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!