11 четения

Свищов няма да приема 200 сирийски бежанци

В Свищов или на територията на общината няма да бъдат настанявани бежанци от Сирия или мигранти от други страни, заяви пред „Борба” кметът Генчо Генчев. В общината са били получени няколко запитвания от Държавната агенция за бежанците, с които се е искала информация има ли възможност за настаняване на чужденци и създаването на центрове за тях на територията на общината.

Въпросът за настаняване на 200 мигранти в Свищов бе поставен от общинския съветник Мирослав Якимов по време на последното заседание на местния парламент. Съветникът обясни питането си със слуховете, че бежанците ще бъдат настанени в сградата на бившия профилакториум на „Свилоза” край града.

Някогашният профилакториум е строен през 80-те години на миналия век и е с капацитет 150 души. Закрит е през 1998 г., а две години по-късно общината получава собствеността върху него. През 2004 г. тогавашният Общински съвет решава общината да влезе като учредител в дружеството „Рекриейшън Свищов” АД с апортна вносна, състояща се от терена и сградата на профилакториума. В момента районът е ограден и има охрана.

На последното заседание на местния парламент съветник попита вярно ли е, че на терена на поделението в местността Погребите, което общината поиска от държавата, ще се развива химическо производство. Тези слухове в публичното пространство бяха определени като спекулация от кмета Генчо Генчев.

Александър ШАБОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!