60 четения

Ученици подредиха изложба в стил арт нуво в СУ „Емилиян Станев“

ДЕСЕТ ВЪЗПИТАНИЦИ НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДРЕДИХА ИЗЛОЖБА СЛЕД ЗАВРЪЩАНЕТО СИ ОТ ФРАНЦИЯ. В края на септември момчетата и момичетата са били на посещение в училище „Св. Доминик“ в Мортефонтен по проекта „Арт нуво – арт ренуво“.

Миналия ден децата, които са ученици в 10, 11 и 12 клас, показаха барелефи, бижута, линогравюри и витражи, както и живо изкуство. Всички произведения са направили, докато са били на посещение във френското училище.

Заедно с учениците до френския град са пътували и учителите им Антоанета Палангурска, Галя Везирова и Светлана Бенкова. Във визитата са участвали и техни партньори от Шотландия, Германия, Франция, Словения и Румъния. Докато са били там, учениците са се запознали с особеностите на стила арт нуво във Франция. Участвали са в различни ателиета, подчинени на стила арт нуво, и са създали филм, посветен на конфликтите между момичета и момчета. Филмът на децата беше официално представен миналия ден при откриването на изложбата. Лентата е дело на екипите от България, Франция и Словения. Уъркшоповете са били свързани с изработването на барелефи с типични елементи и цветове в стила арт нуво. Младите хора са изработвали бижута от стъкло и от седеф и дърво. Имали са специални занимания по линогравюра и витраж и специална разходка по „Пътеката Арт нуво“ в Париж. Тя е била подарък от домакините и така всички гости са имали възможност да видят многобройните сгради, построени в този стил в центъра на френската столица.

Търновското училище работи по проекта „Арт нуво – арт ренуво“ вече трета година. За различните дейности училището получи финансиране в размер на 55 000 евро по програма „Еразъм +”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!