5 четения

Художествената галерия „Борис Денев“ се сдоби с нова презентационна система

Представиха филм за Леон Филипов

НОВАТА ПРЕЗЕНТАЦИОННА И КИНОСИСТЕМА НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „БОРИС ДЕНЕВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВЕНА СНОЩИ. Съвременният телевизор е дарен от Американски колеж „Аркус”. Той дава възможност галерията да организира филмови вечери и да прави модерни представяния на проекти и автори.

Същата вечер беше прожектиран и документалният филм за Леон Филипов „Човекът, който спира времето”. Автор и сценарист на лентата е Румяна Николова, която от години проучва един от най-големите дарители на Велико Търново, архитект, археолог, проектант и общественик.

Той е роден във Велико Търново през 1880 г. в семейство на златар и лечителка. Построил е сградата на старото военно училище и арката на генералите, първата туристическа хижа на Царевец, общинската палата пред Царевец, която сега е известна като сградата на бившия Окръжен съвет, мавзолея костница на Матей Преображенски, също и къщи във Велико Търново, Трявна и Арбанаси. Неговото име пряко се свързва с дарителството във Велико Търново. Със собствени средства закупува Констанцалиевата къща в Арбанаси и след като я реставрира, я дарява на Община Велико Търново. Дарява също родния си дом и целия си богат архив, включващ и макети на стари сгради от края на 19 и началото на 20 век. Участва във възстановителните работи на църкви във Велико Търново и Арбанаси, на паметници, които са пострадали след земетресения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!