100 четения

Художникът Христо Гелов преобрази пешеходните пътеки в Мадрид

„Имам амбициозни проекти за Велико Търново”, сподели творецът

СЪЗДАВАНЕ НА ИНТЕРАКТИВНА ИНСТАЛАЦИЯ ВЪРХУ ЕМБЛЕМАТИЧНА СГРАДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИН ОТ БЪДЕЩИТЕ ПРОЕКТИ НА ТЪРНОВСКИЯ ХУДОЖНИК ХРИСТО ГЕЛОВ, КОЙТО ЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ В ИСПАНИЯ. Идеята за инсталацията се ражда именно в родния му град преди около две години. Все още пази в тайна коя сграда е избрал за амбициозния си замисъл, но вече работи върху проекта. Другият му не по-малко амбициозен проект е създаването на т. нар. кинетична скулптура, която се различава от традиционните с това, че главната роля в тях е концепцията за движение. Кинетичните скулптури се създават така, че да се движат от различни механизми и от самите природни сили.

„Съвременното изкуство отдавна е излязло от галериите. То се случва навсякъде около нас – както в градското пространство, така и във виртуалното. Затова и проектите, които разработвам, са свързани с тези две нови пространства, едно от които не съществуваше само допреди 20 години. Също така във времето, в което живеем, промяната вече се е установила като природен закон”, споделя Христо Гелов. Творецът описва проектите си с три думи – движение, цвят и временност.

Едно от последните неща, които представи в родния си град, е мапинг шоуто на фасадата на Изложбените зали „Рафаел Михайлов” през май тази година. С него Христо Гелов откри изложбата, в която представи свои проекти и творби на баща си – Никола Гелов, който е сред основателите на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ и един от първите преподаватели в университета. Малко по-късно Хpиcтo Гeлoв успя да peaлизиpa и друга своя идея в града – apтинcтaлaция, наречена „Оpaнжeви кpъгoвe”, пускайки в река Янтpa 12 макета на спасителни пояси, оцветени в оранжево.

Цветните пешеходни пътеки на Христо Гелов впечатлиха света

hristo-gelov-2Най-голяма популярност не само у нас, но и в цял свят придобиха цветните пешеходни пътеки, дело на търновеца, в испанското градче Торелодонес, намиращо се близо до испанската столица Мадрид. Нестандартните зебри станаха известни след публикуването им в сайта за изкуство, дизайн и фотография Bored Panda. Вместо върху емблематичните бели линии, пешеходците преминават върху ярки зиг-заг форми, квадрати, ромбове, кръгове и линии. Проектът се нарича FUNNYCROSS (б. ред. „Забавно пресичане”) и се реализира в два етапа. Първите 5 цветни пешеходни пътеки се появяват през април 2015 г. пред четири училища, а половин година по-късно се появяват още 13 на някои от най-оживените улици в града. Христо споделя, че целта му е чрез използването на прости геометрични фигури и наситени цветове да подсили ефекта на пешеходните пътеки и едновременно с това да създаде усещане за цвят в градското пространство. Освен настроение цветните пешеходни привличат вниманието на шофьорите, за които има въведено ораничение на скоростта до 30 км/ч. За създаването им са използвани специални полиуретанови бои с ниска плтност и със засилена противохлъзгаща характеристика.

„Най-хубавото нещо за всеки един творец е, когато успее да докосне различни възрастови групи. Това е и най-ценното, което остави у мен този проект. Всички хора – и деца, и възрастни, се радват на пътеките, виждаш реакцята им чиста и неподправена, особено у децата. Първите цветни пътеки бяха направени пред четири училища, като в междучасията децата излзиаха, за да им се радват. Дори пътните полицаи ни съдействаха, докато ги полагахме”, разказва с усмивка Христо Гелов.

И макар че живее отдавна в Испания, всяка година се връща в България, за да се види с близки и приятели. Той напуска Велико Търново още когато е 14-годишен и отива да учи изящни изкуства в Пловдив, след което се връща за кратко. След това продължава образованието си в Художествената академия в София, но събитията от онзи период променят живота му. По време на т. нар. емигрантска вълна през 90-те години Христо Гелов решава да замине за Канада. Тогава е на 25 години – млад и с авантюристичен дух. По стечение на обстоятелствата попада в Испания и остава там и до днес, където живее със семейството си.

„Не съжалявам за избора си да остана да живея в Испания, тъй като години по-късно успях да отида в Канада и разбрах, че мястото ми не е там. В Испания ми харесва, хората са много близки до нас, българите, макар че България си остава в сърцето ми и винаги ми е хубаво, когато се връщам”, разказва Христо. Докато е в Мадрид, завършва графични изкуства. След това започва работа в областта на анимацията, занимава се с телевизионен и графичен дизайн. Един от най-големите му проекти е изработването на бранда на популярната телевизия ТелеМадрид.

„Работата в тази сфера ми помогна страшно много да се развия. Имах късмета да работя с много големи професионалисти и може да се каже, че уцелих „златния век” на испанската телевизия. Също така спечелихме и множество награди с екипа, с който работихме заедно”, разказва Христо Гелов. След като преценява, че в тази сфера няма какво ново да научи, решава да се върне към изкуството. Така се ражда и проектът му за пешеходните пътеки, а идеята му хрумва, докато един ден гледат със сина си една от пешеходните пътеки пред дома им. Тогава решава, че зебрата може да бъде много по-интересна и забавна. Веднага се захваща с проекта и предлага идеята си на кметството в града, макар че първоначално не среща разбиране. След като не получава отговор от администрацията, решава да прояви традиционната българска упоритост и продължава да търси контакт с тях. В крайна сметка получава разрешение да направи пет пешеходни пътеки. В работата по осъществяването на проекта, наречен FUNNYCROSS I, се включват две жени, а средствата за тях са лични. След големия успех и одобрението на хората Христо Гелов получава разрешение и финансиране за останалите 13 цветни зебри, включени в т.нар. проект FUNNYCROSS II.

Следващата година през април предстои реализирането на подобна идея и в Братислава, както и в Берлин. Христо Гелов споделя, че идеята му е отворена и би искал да я види реализирана и в други градове по света, включително и в родния си град Велико Търново.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: http://christo-guelov.net/

4 коментара за “Художникът Христо Гелов преобрази пешеходните пътеки в Мадрид

 • 14.10.2016 в 12:57
  Permalink

  Браво! Обаче пешеходните пътеки в Велико Търново първо трябва да ги нарисуваш,тогава да ги преобразяваш.Ние почти не ги знаем къде са,толкова са изтъркани.

  Отговор
 • 14.10.2016 в 14:15
  Permalink

  Добре че човекът навреме се е усетил и се махнал от тук.Търновските еснафи щяха да му провалят живота.

  Отговор
 • 14.10.2016 в 14:33
  Permalink

  Чудесна идея. Щеше да бъде хубаво да започне първо от Велико Търново и щяхме да сме първият град в света с цветни пешеходни пътеки. Идеята е прекрасна. Ще чакаме да бъде реализирана в Търново.

  Отговор
  • 15.10.2016 в 2:08
   Permalink

   Gospozho, ne znam kakvo ste cheli i razbrali, no tozi chovek e iskal purvo v T-vo da go napravi, no tezi t.n. obshtinari sa mu otkazali ! Kakto veche znaem, kadurnite se gonqt ot nashata durzhava, ama kato uspeqt navun zapochvame s edno podmazvane i hvalene….Vse sled duzhd kachulka…

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!