7 четения

61-годишна търновка стана донор на четирима тежко болни

НОВА ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАДЕ ШАНС ЗА ЖИВОТ НА ЧЕТИРИМА ДУШИ, съобщиха от областната болница. На 12 октомври 61-годишна жена от старата столица въпреки грижите на медиците изпада в мозъчна смърт. Близките на жената вземат благородното решение да дарят органите й и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора и им благодарят за силата и човечността, проявена в тежкия за тях момент.

Това е 6-и случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт, от началото на 2016 г. в стационара и трети реализиран донор.

Експлантацията на сърцето, черния дроб и бъбреците на 61-годишната жена са извършени в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“. Сърцето е насочено за трансплантация в УМБАЛ „Света Екатерина“, двата бъбрека – към Университетска болница „Лозенец“, а черният дроб във ВМА.

Към момента чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас са 1016. От тях 28 са нуждаещите се от сърце, а 988 от трансплантация на бъбрек, чакащите черен дроб са 44-има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!