Новини

Професор Любомир Халачев, кандидат за вицепрезидент от Коалиция „Калфин – президент”: „Искаме президентска власт, която работи, разговаря и сътрудничи с всички други власти!”

ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ЧАСА ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ, КОЙТО Е КАНДИДАТ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА КОАЛИЦИЯТА „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ”, РАЗГОВАРЯ ВЧЕРА С ЖИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТТА НА СРЕЩА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Професорът обясни, че коалицията е подкрепена освен от АБВ и от още 6 партии, и отговори на различни въпроси от областта на културата, образованието, правомощията на президентската институция, както и темите за сигурността и външната политика.

Пред аудиторията професорът бе представен от д-р Иван Лефтеров, който акцентира на богатата му и разнообразна дейност на български интелектуалец. Проф. Халачев е семеен, с две деца, владее руски, английски, полски и френски език. Оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми, през 1991 г. основава продуцентска фирма. Той е един от основателите на Асоциацията на филмовите продуценти, работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми, има над сто късометражни филма, както и множество награди на български и международни фестивали. Автор е на десетки статии, седем книги за киното и телевизията и три книги с разкази. Освен това е специализирал в Полша, Франция и Италия документално кино, като през 1999 г. завършва курс по маркетинг на културата. Бил е зам.-директор на Българския културен център във Варшава, гост-професор в университета „Ниан” в Сингапур, член на обществения съвет на БНТ и БНР, на Националния съвет за кино, на съюзите на българските филмови дейци и на българските писатели, както и на Съюза на българските журналисти.

Пред търновската аудитория вчера проф. Любомир Халачев призна, че в ръководството на АБВ се били обсъждани още няколко потенциални кандидатури за вицепрезидент на коалицията. Той обаче приел личната покана на кандидата за президент Ивайло Калфин заради ангажираността му с темите за образованието, културата, духовната и интелектуалната сфера. Проф. Халачев изтъкна още, че като вицепрезидент той ще упражнява много внимателно конституционните си правомощия, без да иззема функциите на останалите власти, а в диалог и разбирателство с тях, което е важно за развитието на страната ни.

„Ние сме за президентска власт, която работи, разговаря и сътрудничи със всички други власти”, подчерта кандидатът за вицепрезидент.

„Колеги и приятели от Велико Търново, имаме щастието нашата коалиция от 7 партии да издигне най-добрия кандидат за президент – Ивайло Калфин. Първо, той е единственият, който има толкова сериозен доказан опит като дипломат. Бил е министър на външните работи, един мандат член на Европейския съвет, работил е с хора там, които лично познава. Той и до момента е от малкото специалисти в Европа, който е лично поканен да работи в комисията, която прави бюджета на ЕС – т. нар. комисия „Монти”, където са по-малко от десет души”, подчерта проф. Халачев.

Той бе категоричен, че кандидатпрезидентската двойка на Коалиция „Калфин – президент” е откровен привърженик на Европейския съюз, но не като място, където ни нареждат като ученици, а място, където категорично да отстояваме своите интереси.

„Нашият кандидат за президент Ивайло Калфин владее спокойно 5 – 6 езика, разбира от икономика и знае как България да отстоява всяка своя позиция. Той е човекът, който ясно и категорично ще защитава интересите на страната ни в ЕС по всички теми, като започнем от земеделието и приключим с енергетиката. Именно той е политикът с твърд характер и ясни позиции и знае, че бюджетът не е цел, а фин инструмент, ние искаме бюджетът да подскаже на властта как ще си служи с този инструмент. Защото не е добра тази власт, която по средата на годината почне да раздава пари, примерно, на майките и на миньорите само и само да не се сърдят. Уверявам ви, когато бюджетът дойде на бюрото на президента Калфин, той няма да го гледа като текст, написан на китайски, а ще знае какво пише вътре. И ако реши да наложи вето, ще може ясно да обясни защо го е направил. Ние не искаме президент и вицепрезидент, които ще чакат да им се обадят, за да им кажат какво да правят, а искаме държавници, които знаят, че имат отговорност пред цялата нация да са гаранти, че всичко в държавата ще се върши законно и че властите ще са равнопоставени”, заяви проф. Любомир Халачев. Той подчерта още едно предимство на Ивайло Калфин пред всички останали, което често се неглижира от останалите кандидати, а именно че Калфин е единственият претендент, който три години е работил в президентската администрация. Нещо повече – бил е икономически съветник на президента Първанов и е създавал икономическата стратегия за развитието на България.

„Само тези предимства стигат, за да стане ясно, че той е най-добрият кандидат. Дано българският народ да получи просветление и да забрави това ненужно разделение и лепене на етикети – ти си ляв, ти си десен, ти си комунист, пък аз съм европеец. Няма такова понятие – всички ние, българите, искаме да живеем добре и да сме щастливи”, посочи проф. Халачев и призова на 6 ноември българите да гласуват с номер 15 в бюлетината.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *