80 четения

Румънски професор демонстрира в МОБАЛ нов метод за лечение на миома и аденом на простатата

Eмболизацията се прилага от 2000 г. в 18 държави

НОВ МЕТОД НА ЛЕЧЕНИЕ НА ДОБРОКАЧЕСТВЕНИ ОБРАЗУВАНИЯ ДЕМОНСТРИРА В ПЕТЪК В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ РУМЪНСКИ РЕНТГЕНОЛОГ ПРОФ. Д-Р РАРЕС НИКИФОР. Заедно с колегите си инвазивни кардиолози той извърши емболизация на четирима пациенти – две жени, диагностицирани с миома на матката, и двама мъже с аденом на простата. Интервенциите бяха напълно безплатни за пациентите.

Емболизацията е инвазивна интервенция, приложима по света от 2000 г. насам. Практикува се от 116 лекари в 18 държави, а у нас се прилага от около година и половина в болници в София, Плевен и Русе. След демонстрацията, която бе направена в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, амбициите на ръководството на лечебното заведение са да започне прилагането на метода и във Велико Търново. При емболизацията пациентът се поставя на ангиографска маса, след което му се поставя местна упойка. С помощта на специален катетър, преминаващ през кръвоносната система, се достига до артерията, която храни доброкачественото образование (б. ред. миомата или аденома), като целта е да бъде запушена и да спре кръвоснабдяването му. Благодарение на високотехнологичния метод с впръскване на емболизиращи микросфери увредената тъкан започва да изсъхва, а образуванието се „стопява”. Освен това методът позволява да се запазят органите на пациента, които при класическите интервенции се отстраняват оперативно.

mobal1Проф. Никифор – един от най-изявените специалисти в Европа в тази област

Проф. д-р Рарес Никифор завършва медицина през 1996 г., а от 2002 г. е с призната специалност по рентгенология. Тънкостите на ендоваскуларна терапия и процедури започва да учи и прилага през 2004 – 2005 г. в Париж. В създадения и ръководен от него Център за интервенционална кардиология и радиология в Букурещ има извършени около 10 000 емболизации на жени с миома на матката. През 2012 г. проф. д-р Никифор провежда медийна кампания в северната ни съседка под надслов „Кажете не на хистеректомията!”. Над 10 000 са и емболизациите при пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия, т.е. аденом на простатата – състояние, срещано при над 50% от мъжете на възраст над 50 години.

„При пациентки с миома няма ограничения за възрастта, стига да отговарят на определени критерии, за да им бъде направена интервенцията. Целта на този метод е с минимална намеса от наша страна да бъде постигнат максимален резултат”, разказа проф. д-р Рарес Никифор по преме на презентацията, която направи непосредствено преди демонстрацията. Той допълни, че освен по-щадящ за пациентките, методът помага на жените да запазят детеродните си функции. След подобни процедури на бял свят са се появили над 100 новородени от жени, които са имали миома, успешно премахната чрез емболизация. Само два месеца са необходими за отшумяване на симптомите, а половин година по-късно жените, подложени на тази процедура, могат да планират своята бременност”, допълни проф. д-р Никифор. Той обясни, че по време на самата интервенция пациентите не усещат болка заради анестезията, а възстановителният период е много кратък. Все пак малка част от болните е възможно да изпитат дискомфорт или болка в първите 24 часа след манипулацията, но това е непълно нормално, обясни румънският професор. Средната продължителност на интервенцията е 40 минути. При емболизация на матката обикновено продължава около 30 минути, а при аденом на простата около 60 минути. Възстановяването на пациентите е в рамките на 48 часа, като обикновено болните остават под наблюдение в болница само един ден, след което се прибират у дома. Любопитен факт е, че след като бъдат изписани от болницата, пациентите могат да използват специално приложение на мобилния си телефон, с което имат постоянна връзка с лекаря. Така по всяко време той може да получи информация за състоянието им, ако изпитват болка или някакъв дискомфорт след процедурата, обясни специалистът.

В интервенциите, които бяха демонстрирани от проф. д-р Никифор, участва д-р Валентин Кръстев – инвазивен кардиолог, привлечен в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” от столичната болница „СофияМед”. Работата им проследиха д-р Акиф Шабан – инвазивен кардиолог, привлечен в търновската болница от УМБАЛСМ „Пирогов”, както и д-р Христо Матеев и д-р Александър Александров – инвазивни кардиолози, привлечени от Националната кардиологична болница. Анестезиологът д-р Сибила Маринова постави упойките на четиримата пациенти. За тяхната подготовка, както и за организацията по визита на проф. д-р Рарес Никифор отговаряше началникът на кардиологично отделение д-р Хараламби Бенов. За подбора на болните съдействаха началникът на АГ отделението доц. д-р Светлозар Стойков и началникът на урологичното отделение д-р Георги Баръмов.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: МОБАЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!