Три дни еленчани и гости ядоха, пиха и се веселиха на празника на еленския бут

Организаторите – общината и местният съвет по туризъм, тази година надминаха себе си

„Три дни яли, пили и се веселили”, се казва във всяка приказка с щастлив край, в каквато се превърна празникът на еленския бут. Тазгодишното издание бе кулминацията в петгодишната му история с пъстрота, веселие и изненади, с много кулинарни изкушения, състезания и стародавни традиции. Гостоприемните еленчани не само показаха и предлагаха вкусния деликатес, но и доказаха, че ключът към здравото тяло и силния дух е не в новите технологии, а в позабравените практики на предците ни. За всеобща радост, балканджиите са съхранили и до днес уникалната рецепта за прочутия еленски бут, който смайва и привлича гости отблизо и далеч. Хиляди дойдоха и тази година. Много народ се извървя, особено в съботния ден, и със сигурност остана доволен. Организаторите – Община Елена и местния съвет по туризъм, разшириха формата на празника и направиха така, че всеки гост да намери своето местенце и да открие по нещо за себе си през трите дни.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Още в петък вечерта с чудесния спектакъл „Ние сме България“ възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел вдигнаха настроението на еленчани и техните гости. В събота за празника пристигнаха зам.-председателят на НС Иван Иванов, евродепутатите Мария Габриел и Момчил Неков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметове и председатели на общински съвети от близки и по-далечни градове.

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов и евродепутатът Ева Паунова също се насладиха на празничната атмосфера. Те разговаряха с хора от цялата страна и приветстваха усилията на еленчани да съхраняват своите традиции и обичаи. Вчера и председателят на ПП АБВ Георги Първанов посети града и бе впечатлен от видяното.

Домакинът на празника, кметът инж. Дилян Млъзев, посрещна своите гости, облечен като стар еленски чорбаджия с броеница в ръка. Той откри празника с пожелание да бъде и пребъде през годините. Своя благослов отправи и архиерейският наместник, а еленчани наистина ще да са благословени, тъй като и през трите дни времето бе усмихнато и слънчево.

Еленският бут е сред няколкото български продукти, предложени да бъдат защитени по схемите за качество на Европейския съюз и регистрирани със защитено наименование в Европейския регистър на храните с традиционен характер, съобщи евродепутатът Момчил Неков по време на тържественото откриване. Мария Габриел благодари на организаторите на събитието. „Днешният празник ни кара да се гордеем, че сме нация със съхранени традиции, за това, че в историята на България Елена има специално място, каза тя. Днес отправяме много силно послание – съхранените ни традиции не само прокарват пътеки един към друг, но и ни позволяват всички заедно да заявим уникалността на страната ни в Европа и света. Еленският бут не задоволява само най-претенциозния вкус. Той позволява благодарение на Елена България да има още една уникална визитна картичка.”

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Почитта на еленчани към традициите бе показана нагледно и с възстановката „Гурбетчиите се завръщат“. Посрещането им в миналото ставало обикновено по Димитровден и се превръщало в голямо събитие за града. Във възстановката в събота се включиха близо 80 души – деца и възрастни от Елена, а също и от клуб „Традиция“ – В. Търново. Те пресъздадоха събития в автентичния им вид – с каруци, с продавачи на милинки и петлета, с традиционни за бита дейности и най-вече с местните еленски първенци, които посрещнаха градинарите.

По същото време на градския пазар още една стара традиция – пърлене на прасе над трап, събра стотици любопитни, пък и мераклии да опитат от прясно приготвените мезета и подгреят с вина. В съседство до касапите пъстри кулинарни изложби подредиха и веселиха с фолклорни изпълнения от общините Горна Оряховица, Златарица, Тутракан, Лясковец, Царево и домакините. Цонко Цонев отново забърка морските с планинските дарове. В туристическия информационен център имаше дегустация на вина от местната изба в Марян, които добре вървяха с мезелъците, предоставени от Владислав Велев, единствения засега регистриран производител на еленския деликатес, който през тези дни извади не само за показ над 300 бута.

Градинката пред Бакаловата къща бе превърната в детски кът за най-малките. Край къщичките на трите прасенца малчуганите рисуваха, танцуваха, изрязваха, истински се забавляваха с децата в ролите на прасенцата и трите вълка. В голяма атракция се превърнаха и състезанията за най-як балканджия. 13 силни момчета от Елена, Монтана, Балчик, София и Варна демонстрираха сила и издръжливост. Най-як за пореден път се оказа еленчанин – Николай Кисьов бе безспорният победител, следван от Иван Стефанов и Стоян Коев. Много награди предоставиха местните фирми и туристически къщи за традиционната томбола. С най-голямата награда – еленски бут, си тръгна от празника Мария Савова от Елена.

След специалния поздрав на певеца Веселин Маринов празничната програма на централния площад откри с шеги и закачки Шкумбата. Тя продължи до смрачаване с изпълненията на читалищни състави от общината и завърши с концерт на сръбския оркестър Undergraund и заря.

Това, което остана от прасето, вчера бе сготвено от чевръсти еленчанки, майсторки на месни вкусотии и деликатеси. Стотици дойдоха край казаните не само да опитат от кописката, кървавицата, свинската глава, ребърцата, пръжките и зелника. Те истински се веселиха с Робин, Дачко и Наката от телевизионното предаване „Аламинут“. И тъй като празникът на еленския бут тази есен се падна между Петковден и Димитровден, тримата изненадаха гостите с не дотам традиционно състезание. Пенка и Димитринка трябваше да покажат коя най-бързо ще нареже пържолата от еленски бут, Петко и Димитър пък се надпреварваха в изяждането й и изпиването на бутилка вино.

Мария СИМЕОНОВА

Снимки Илия ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.