85 четения

Тържествено откриха водопровода на Благоево, Владислав и Балканци

В събота село Балканци стана център на троен празник – под мотото „Три села – една надежда” се стекоха домакини и гости, за да участват в дълго подготвяното тържество. Тук дойдоха кметът на община Стражица Румен Павлов, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметът на общината инж. Георги Бянов, кметовете на Благоево и Владислав Петър Петров и Иван Райков, кметове от други селища и общински съветници.

Кметът на Балканци Даринка Бонкова благодари на всички, които в годините са помагали да стигне водата от хидровъзел „Йовковци” и до нейното село. Румен Павлов в приветствието си изрази признателност и към екипа на предишния кмет на община Стражица инж. Детелина Борисова, осигурил финансирането по проекта „Възстановяване и реконструкция на водопровод в съществуващо трасе за водоснабдяване на селата Благоево, Владислав и Балканци” на стойност 570 926,11 лв. Така хората от трите села след десетилетия на очакване най-после имат достъп до качествена питейна вода. По проекта е изграден и 3200 м нов водопровод, отклонение от водопровода за Стражица, който е до напорния резервоар на Благоево, а помпена станция осигурява водата за Владислав и Балканци. Всички комисии извършиха проверките си и вече е подписан акт 16.

За да е пълен и неповторим празничният ден и да си дойде всичко на мястото, протойерей Василий, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий” в Балканци, освети новата придобивка и поръси за здраве множеството. А за да е по-силна тръпката на празника, читалищните самодейци пресъздадоха автентична селска сватба от времето на дедите. Те са събрани и грижливо подредени в родословното дърво на всички родове, дошли от Балкана и създали село Балканци. Това родословно дърво пази памет за близо два века назад и носи заряд за бъдните години. А богата сватбена трапеза и оркестър „Развитие” от народното читалище в Стражица вдигнаха градуса на настроението и се заредиха хора и традиционни наздравици за „младоженците”.

Николай ХРИСТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!