Филм за Велико Търново спечели „Сребърен делфин“ от фестивал в Кан

НАГРАДАТА „СРЕБЪРЕН ДЕЛФИН” СПЕЧЕЛИ ФИЛМЪТ „ВЕЛИКО ТЪРНОВО В СЪРЦЕТО НА ИСТОРИЯТА” ОТ ПРЕСТИЖНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ CANNES CORPORATE MEDIA & TV AWARDS В КАН. Призът е в категория „Най-добър документален филм с историческа тематика”. Актьорът Юлиан Вергов и режисьорът на филма Калоян Николов са получили специална статуетка и грамота от председателя на фестивала Александър Кемел на официалната церемония в Кан. Юлиян Вергов е този, който разказва историята във филма, избран от международно жури сред селекция между 100 продукции от цял свят.

„Велико Търново в сърцето на историята” е най-мащабният филмов проект за старата столица, реализиран от екипа на Black Stamp по поръчка на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Документалната лента представя по интригуващ начин болярския град със спиращи дъха уникални кадри, анимация и любопитни факти за туристическите обекти, а гид в лентата е актьорът Юлиан Вергов.Това е първият за България документален туристически филм, произведен и прожектиран в най-високия технически стандарт за кино – 4К формат.

Филмът тази година участва в поредица международни фестивали в Европа и Азия от престижната система на CIFFT – Международен комитет на фестивалите за туристически филми, и вече спечели две първи награди – за най-добър документален филм от Международния фестивал на туристическия и екологичен филм SILAFEST в Сърбия и награда за най-добър телевизионен документален филм на историческа тематика от фестивала „Филм, изкуство и туризъм” 2016 в Люблин, Полша.

„Велико Търново в сърцето на историята” е финалист и на започващия на 18 октомври фестивал ART&TUR в Португалия. Лентата може да бъде закупена на DVD в офиса на Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ N 5 в старата столица.

One thought on “Филм за Велико Търново спечели „Сребърен делфин“ от фестивал в Кан

  • 17.10.2016 в 14:45
    Permalink

    Тъжно е,че град с потенциала на Велико Търново бавно и трайно запада,задушаван от крадливите и некадърни местни олигарси…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.