66 четения

170 курсанти от Националния военен университет положиха клетва

Първокурсниците бяха поздравени с два самолета, които летяха над ритуалния плац

170 КУРСАНТИ ПЪРВОКУРСНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛОЖИХА В ПЕТЪК ВОЕННАТА СИ КЛЕТВА. От тук нататък те ще се обучават в продължение на пет години по двадесет военни специализации. След завършването на курсантите се присвоява звание „Лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „Бакалавър” по военна и гражданска специалност.

„Днес вие се заклехте пред другарите и командирите си, пред вашите близки и роднини да бъдете защитници на Република България. Заклехте се, както са го правили вашите бащи и деди, както са го правили безчет истински мъже и жени, защитавали родината ни в тежки времена. За да станете добри бойци и защитници на държавата, са необходими трудолюбие и всеотдайност. За постигане на добри резултати в бойната подготовка са необходими смелост и воля. Изградете помежду си доверие. Помагайте си. Бъдете заедно единни в добри дни и в дни на тежки изпитания”, каза в словото си началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов. Ректорът на висшето училище каза още, че в живота на човек има няколко събития, които се съизмерват с думата „избор” и едно от тези събития е изборът на професия. „Поздравявам ви с това, че сте избрали професията на офицер от Българската армия. Този избор не е само решение. Решения ще вземате много – понякога грешни, понякога успешни, но те ще бъдат доминирани от избора ви да сте офицери от Българската армия”, категоричен беше генералът. „Това е kletva-nvu-1най-тържественият момент от живота на всеки българин. Искам да ви поздравя за избора да се обучавате в Националния военен университет „Васил Левски”. Един от най-елитните университети в България, който само преди дни получи максимално високата оценка от агенцията по акредитация със срок шест години. Така че дипломите, които ще получите, са гарантирано признати в цяла в Европа”, каза в приветствието си към курсантите зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, който има 25-годишна преподавателска дейност във висшето военно учебно заведение. Той не пропусна да предупреди младите курсанти, че тепърва им предстоят тежки и отговорни дни на обучение, при това в България, защото български офицер в чужбина не се става. Това се случва тук, в България, на този плац, в аудиториите и полигоните.

Народният представител доц. Милен Михов и областният управител проф. Пенчо Пенчев бяха сред официалните лица на клетвата. За първи път първокурсниците бяха поздравени от пилотите в авиационната база в Долна Митрополия, които летяха над ритуалния плац с два военни самолета.

След клетвата започна поредният Ден на отворени врати в Националния военен университет и гостите разгледаха експонираното въоръжение и бойна техника на строевия плац и опитаха от войнишката боб чорба, приготвена в походна кухня.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!