10 четения

Георги Първанов, лидер на АБВ: „Аз имам самочувствие на успешен президент, но Ивайло Калфин би бил по-добър от моите два мандата“

ПОВЕЧЕ ОТ ЧАС И ПОЛОВИНА ПРОДЪЛЖИ СРЕЩАТА В НЕДЕЛЯ ВЕЧЕРТА МЕЖДУ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ С ЛИДЕРА НА АБВ И ДВА МАНДАТА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, кандидата за вицепрезидент проф. Любомир Халачев, депутата ген. Михо Михов, който отговаря за Великотърновска област, и члена на националното ръководство на АБВ адвокат Николай Илчев. Хората имаха възможност да попитат за всичко, свързано с предстоящите президентски избори, както и да чуят акцентите на кандидатпрезидентската двойка на АБВ за вътрешната и външна политика.

„Имаме двама кандидати, които, ако трябва а ги подредя по скалата, стоят най-високо от гледна точка на изисквания и критерии за държавен глава“, посочи лидерът на АБВ Георги Първанов. Той изтъкна, че изборите са важни за АБВ, но и за левицата като цяло, защото те могат да дадат друга посока на развитие на левите формации, а АБВ да развие политиката на третия път – против двата полюса, вечното отрицание, конфронтацията, омраза и агресията. Помня едни местни избори от 1999 г., когато основният ни лозунг беше „Сбогом на омразата“, а 17 години по-късно ние не сме се разделили с нея и това не е никак добре за обществото, нацията и държавата. Ние от АБВ се опитваме да даваме друг тон на кампанията, от нас лоша, крива дума по адрес на другите кандидати не е излязла. Понякога спорим остро за политики, идеи и инициативи, но това са други неща. А тези избори биха могли да обърнат развитието на България, да доведат до така желаната промяна и в парламента, и в изпълнителната власт, а тя е нужна, защото, ако върнете лентата десет години назад, беше време, когато икономиката вървеше напред, когато имаше пари за активна социална политика, изобщо беше друго, образът на България тогава беше по-различен“, посочи пред залата Първанов. И със съжаление констатира, че сега буквално през ден посланиците ни пишат гневни писма, критикуват остро, тежко, понякога дори обидно страната ни.

Значи не стоим добре. Защото нямаме силен, убедителен, авторитетен дипломат. Най-добрият дипломат е в ООН – г-жа Бокова, но вие видяхте как я порязаха, как не само нея орезилиха, но изложиха цялата българската дипломация и България. И ако Бокова е най-силният български дипломат в ООН, то в Европа най-силният български дипломат е нашият кандидат за президент Ивайло Калфин. Това не сме го измислили ние от АБВ и от коалицията, това е оценката на европейските издания, но това е и нашата самооценка, защото аз съм работил с Калфин в различни качества. С него сме се опитвали да спасим медиците в Либия, при това успешно, бяхме заедно, когато договаряхме т. нар. Голям енергиен шлем – АЕЦ „Белене“, „Южен поток”, петролопровода. Т.е. него го познават в Брюксел, в Москва, във Вашингтон, ценят го. Сега ни е много важен такъв президент, който да може не просто да говори на езиците на всички дипломати, понеже Ивайло знае 5 – 6 езика, но по-важно е, че те приемат Калфин като равен с равен, имат му респекта“, посочи още Георги Първанов. Той припомни, че именно Калфин е наложил кирилицата като една от трите азбуки, на които се изписва еврото.

Това той го направи пред очите ми, разговаряйки, спорейки с министри, с президенти дори. Не съм виждам друг, който да може да ги прави нещата с такъв размах и такъв успех. Ивайло е блестящ икономист и финансист, а в икономическата криза на Европа такъв човек ни трябва, който да решава, не да създава проблеми. Президент, който да води икономизирана външна политика. Аз имам самочувствие на успешен президент, но Ивайло Калфин би бил по-добър дори от моите два мандата. И на всичкото отгоре той е един много почтен, свестен човек, има добро семейство, разбран, широко скроен, диалогичен и консенсусен човек, който ще отстоява националния интерес, така че да се гордеем с него“, бе категоричен още по-предишният държавен гласа.

ПЪРВАНОВ НЕ СПЕСТИ СУПЕРЛАТИВИ И ЗА КАНДИДАТА ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ, КОЙТО ЛИЧНО СЕ ПРЕДСТАВИ ПРЕД АУДИТОРИЯТА. За него лидерът на АБВ акцентира, че е възможно най-добрият представител на духовната сфера като водещ сценарист, режисьор, продуцент, писател и журналист.

„Той прави хубави, силни въздействащи филми, тракиец е в своя корен, но не само това обяснява неговия патриотизъм. Той е родолюбец в най-добрия смисъл. Така балансирана, тази двойка може да спечели доверието на българите, а когато имаме силна президентска институция, хората ще помислят, че трябва да търсим този критерий и когато става дума за парламент, за изпълнителна власт и правителство. Ние предлагаме друга политика, личности, които да олицетворяват най-доброто, и се надявам всички да ни подкрепят с номер 15“, каза още Георги Първанов.

„АЗ СЕ ВКЛЮЧИХ В ТАЗИ НАПРДЕВАРА, ЗАЩОТО КАЛФИН МИ ПРЕДЛОЖИ ПРОСТИЧКО И ЯСНО. Каза ми, че бъдещата президентска институция трябва да има много сериозна програма, в която да има място за работа с култура, образование и утвърждаване духовността в нашето общество. И аз, като човек, цял живот занимаващ се с култура и образование, не можах да откажа на такова предложение, когато знам, че дължа кариерата си на обществото и българския народ“, призна кандидатът за вицепрезидент проф. Халачев. Той каза, че една от темите, по които ще работи, са българските читалища. По думите му, те не трябва да се занимават само с духовното развитие на децата, а целта е да станат духовни центрове на малките градчета и селца.

„Аз съм израснал в София, но съм прекарал детството си на село и знам, че България започва от малкото село. В момента, в който някои политици допуснаха България да се разори, и хората, бягайки от своите родни места, да търсят спасение в София или Варна, ние поставихме началото на края на българската държава. България без малките селца и градчета не може да съществува“, бе категоричен кандидатът за вицепрезидент на коалицията от 7 партии. Той разкри, че още във втория ден, ако АБВ спечели президентските избори, ще бъде направена национална карта на българските читалища.

„В нея ще поставим с големи червени точки всичките стогодишни читалища, а другите – с по-малки, и накрая тези, които не работят, ще бъдат отбелязани със синя точка. Амбицията ни през нашия мандат е сините точки да станат червени“, каза под аплодисментите на жителите на Павликени проф. Халачев. Пред гражданите говори и ген. Михо Михов в качеството си на депутат от АБВ, който отговаря за Великотърновския избирателен район.

„Всички ние сме се вглъбили в момента в качеството на живот, в бедността, в ниските пенсии от 160 лв., в ниските средни заплати и прочее, но Третата българска държава е напът да бъде самозакрита и затова външната ни политика е особено важна и жизнено потребна за бъдещето на нашата държава, на младите генерации“, посочи генералът. По думите му, като бивш министър на външните работи, Ивайло Калфин има практиката и опита да формулира и гради външната ни политика.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!