Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Дамските чанти са опасни за здравето

Жените са известни със страстта си към дамските чанти, но с любимите си аксесоари, изобилстващи от бактерии, несъзнателно излагат на риск както самите себе си, така и околните, предупреждават британски специалисти, цитирани от в. „Сънди експрес“.
Проучване, направено във Великобритания по поръчка на сайта escentual.com, разкрива, че дамските чанти са развъдници на опасни бактерии, които могат да причинят сериозни инфекции като менингит, златист стафилокок, септицемия.
Според резултатите от проучването една трета от жените никога не почистват дамските си чанти. Това означава, че микробите и бактериите в тях се развиват свободно и могат да застрашат не само притежателките им, но и околните, особено бебета и малки деца, възрастни хора, пациенти в болници и индивиди с отслабена имунна система.
Авторите на проучването са тествали четири чанти. Всяка една от тях е дала положителни резултати за бактерии, сред които причинители на салмонела и Кронобактер – смъртоносен щам, свързван с неонатален менингит.
Част от бактериите в дамските чанти крият сериозен риск за хора с отслабена имунна система. Сред тях е бактерията сератия, заразата с която води до проблеми с пикочната и дихателната системи. В тестовете са открити и следи от Ентерококус фекалис – бактерия, която причинява септицемия, и е особено опасна за бебета.
Още по-тревожното е, че някои от откритите в дамски чанти бактерии са устойчиви на повечето антибиотици, което затруднява лечението на причинените от тях инфекции. Други са „изключително“ заразни, отбелязват експерти по микробиология.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *