135 четения

Д-р Светла Копчева – специалист вътрешни болести и ревматология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”: „Постоянната болка в гърба може да е сигнал за сериозно заболяване”

– Д-р Копчева, кои са първите симптоми на заболяването, познато като болестта на Бехтерев?

– Заболяването анкилозиращ спондилит се проявява в млада възраст и най-често се развива между 16 и 40 години. Затова, когато един човек в активна възраст се оплаква от постоянни болки в гърба, това трябва да е алармиращ сигнал, тъй като не е характерно за един млад човек. По дефиниция за хронична се приема тази болка, която продължава повече от три месеца. И когато тази болка се характеризира с това, че се появява, когато пациентът е в покой, през нощта, съпроводена е със сковаване най-често сутрин и се подобрява при раздвижване, това вече дава характеристиката на едно възпалително заболяване. И нашата задача като лекари е колкото е възможно по-рано да диагностицираме заболяването, за да можем да го лекуваме максимално бързо и човек да запази своята физическа активност. Моето лично мнение е, че има пробив в ранната диагностика и все по-рано пациентите търсят специалист. Имаме и нови технически възможности, т.е. навлизането на ядрено-магнитния резонанс в диагностиката. Бих добавила също, че има един световен консенсус, който въвежда тази методика като рутинна за доказване на заболяването, преди още да са настъпили рентгеновите промени.

– Може ли да се каже, че това е едно социално значимо заболяване?

– Да, заболяването е социално значимо, тъй като ограничава функционалния капацитет на пациентите, които имат също и емоционални проблеми, изпадат по-често в депресия, отразява се също и на личния им живот и професионалната реализация. Според статистиката до 1% от населението страда от него. То има също и висок процент наследственост, което е много сериозен проблем, особено когато се говори за решаване на въпроси, свързани със сключването на брак и създаване на поколение.

– На каква възраст е най-младият ви пациент?

– Имайте предвид, че има пациенти с юношеска форма на заболяването преди 16-годишна възраст, които се наблюдават от педиатри, а след като навършат 18 години, се приемат за възрастни и се лекуват от ревматолог. Но в момента имам пациент, който е започнал биологично лечение, когато е бил 16-годишен, и в момента е на 19 години.

– До каква степен лечението на болестта може да подобри състоянието на болните предвид факта, че са предимно млади хора?

– Когато започнах работа преди около 30 години, се сблъсквахме с разгърнатите форми на заболяването, когато хората вече бяха инвалидизирани, но тогава нямаше и лечение. Докато сега има революция в лечението на болестта с т.нар. биологични медикаменти, които не са химически съединения, а биологични молекули, получени чрез генно инженерство и се намесват в интимните механизми на самото възпаление. Когато се диагностицира един такъв пациент, първо се започва с неговото обучение как да живее със заболяването. А лечението започва с противовъзпалителни средства и ако в интервал от 6 месеца няма подобрение, се приема, че активността на болестта не може да се потисне по този начин и се преминава към биологично лечение. Това е по изисквания на Здравната каса и не е наша българска приумица, а е практика, приета в световен мащаб. Причината е, че това лечение е с голяма финансова тежест за едно общество и по тази причина са изработени правила, по които да се прилага, за да няма злоупотреби. Смятам, че в тази връзка би било добре да бъдат направени регистри на тези пациенти, какъвто регистър има в една съседна Румъния например, докато при нас все още има много слабости и сме доста назад в това отношение.

– Увеличават ли се ревматологичните заболявания?

– Не бих казала, че се увеличават, а по-скоро, че се диагностицират по-рано. Но за съжаление, в тази обърканост в нашето общество продължавам да срещам пациенти, които с години не са търсили лекар, идват нелекувани и с тежки форми, което ме изумява, тъй като живеем в 21-ви век и става въпрос най-често за хора, които живеят във Велико Търново и имат достъп до специалисти.

– Какви са препоръките ви към хората като специалист?

– Бих ги посъветвала, ако изпитват постоянна болка и дискомфорт, първо да се обърнат към личния си лекар. А апелът ми към личните лекари е да се интересуват и да имат информация, когато дойде пациент с подобни оплаквания, които продължават въпреки лечението, нека имат едно наум, че може би става въпрос за едно сериозно ревматологично заболяване. Особено ако този пациент има близки, които страдат от такова заболяване, тогава задължително трябва да бъде насочен към специалист.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “Д-р Светла Копчева – специалист вътрешни болести и ревматология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”: „Постоянната болка в гърба може да е сигнал за сериозно заболяване”

  • 18.10.2016 в 15:38
    Permalink

    Като отидем при личния лекар казвам го от опит /препоръча ми по един аулин или нимизил на ден/

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!