70 четения

Престъпление и наказание. Стефан Фердинандов остава до живот в затвора, след като 7 години размотава Темида, че не е заклал сина си

Върховният съд потвърди окончателно най-тежкото наказание за злодеянието

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД ПОТВЪРДИ ОКОНЧАТЕЛНО ДОЖИВОТНАТА ПРИСЪДА СЪС ЗАМЯНА ПРИ СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ за Стефан Фердинандов, заклал родния си син на 25 май 2009 г. във В. Търново по време на бягство от затвора. Седем години 52-годишният рецидивист размотава прокуратурата и съда, че извършител на злодеянието не е той. Кървавото престъпление отне живота на Деян Фердинандов, когато той беше на 17 години, и потресе с жестокостта си не само старата столица, но и страната. Днес всички възможности за обжалване са приключили и убиецът ще лежи до живот. Той ще трябва да плати и 200 000 лв. кръвнина плюс съдебни разноски на Маргарет Станчева, негова бивша жена и майка на убитото момче.

ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СЪДЕБЕН ПРОЦЕС ИМАШЕ НАД 100 ЗАСЕДАНИЯ, А САМИЯТ ПОДСЪДИМ ПЛЕДИРА ЗА СВОЯТА НЕВИННОСТ 9 ДНИ и така постави рекорд в храма на Темида. След това на Окръжния съд му бе нужна 1 г., за да напише мотиви за доживотната присъда. През цялото време Фердинандов се защитава почти сам и поиска милост и оправдателна присъда в пространни изложения до всички възможни съдебни инстанции

Майката всяка година отправя молитва за възмездие

СЕДЕМ ПОРЕДНИ ГОДИНИ МАРГАРЕТ СТАНЧЕВА ОТПРАВЯ МОЛИТВА ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ НА 26 МАЙ. Този ритуал вече е приключил. Животът на Маргарет Станчева се преобръща в онзи ден. В залисията тя е забравила, че единайсетокласникът Деян не е на училище след празника на буквите. Оставя му два лева върху компютъра. „Диди, да не ги забравиш, като излизаш”, казва на спящото момче и отива на работа. Тръгва по калдъръма на тясната уличка с по-малкото си момче Иван-Борис, което оставя в детската градина. В малката стаичка на приземния етаж Маргарет обаче е пуснала да преспи бащата на Деян. Страхува се от затворника, който дошъл при сина си, докато е в отпуск, и „забравил” да се върне. Маргарита се заключва нощем с децата на втория етаж, твърди, че когато се ядоса, Стефан се променя, превръща се в олицетворение на дявола. Разказва, че дори се е опитвал да я удуши при пореден скандал и седмици ходила с насинена от здравите му пръсти шия. С Фердинандов сключили брак през 1990 г. в затвора. Запознали се по обява във вестник и решила да му даде шанс да се промени. Живели заедно по-малко от година, преди да навърти още 4 присъди за блудства с малолетни и изнасилвания. Последната е 12 години затвор. След срещите с Деян Стефан често я кори, че не е възпитала сина им да го уважава. Според Маргарет, при спорове между двамата той дори се е заканвал, че ще го убие, но тя го успокоявала, че е нормално Деян да му противоречи, защото е в тийнейджърска възраст. Какво точно се случва между Деян и баща му в малката къщичка на „Поборническа” 84, никой не знае. Докато Маргарет гони нормата в завода за телфери, получава обаждане от болницата, че синът й е пострадал от нож. Хуква натам в несвяст от притеснение. Вижда Деян, когато го изкарват от операционната. „Тогава той отвори очи и в погледа му прочетох страданието. После, когато го докосвах в реанимацията, беше толкова студен. Така го и сънувам, гол до кръста, плаче и казва „Мамо, боли, помогни ми”, през сълзи нарежда Маргарет. Същата нощ й съобщават, че синът й е починал от огромната кръвозагуба.

Според обвинителния акт около 10 ч. Стефан и Деян се скарват за пари. Синът започнал да претендира бащата да му препише наследствения си апартамент във Варна и да му купи кола. Тогава той се вбесил и го ударил с ръка. Момчето паднало, а на фланелата му се появило кърваво петно. Било се нанизало на нож, който лежал на земята. Веднага след това бащата напуснал къщата. Часове след инцидента Стефан Фердинандов се обажда на телефон 112 от GSM-а на приятелката на Деян – Моника, която пресреща на улицата. Пред диспечерите на спешния телефон бащата се представя като Димитър Михайлов и съобщава за момче с остра прободна рана. Патрулът открива Деян да лежи гол на леглото, притискащ с риза кървящата рана. Като извършител на деянието момчето посочва баща си Стефан Фердинандов. Той е заловен ден по-късно. Първоначално прави самопризнания. При следствен експеримент посочва оръжието на престъплението – нож с 12-сантиметрово острие и дървена дръжка, измит и оставен на кухненската мивка. Признанията на човека с богато криминално досие и фактът, че Деян сам посочва убиеца си, заблуждават криминалистите, че са го „заковали”.

В съдебната зала обаче Фердинандов заявява, че е бил упоен, за да признае. Съгласил се на следствения експеримент, защото му обещали с патрулка да го закарат до гробището да види гроба на сина си. По-късно Стефан Фердинандов многократно променя версията за случилото се. Единия път твърди, че е дал на Деян 25 000 лв., които получава след продажбата на апартамента си във Варна. Според подсъдимия причина за инцидента са именно парите, заради които синът му е нападнат и наръган в корема от друг. По-късно представя версията, че майката на Деян го е намушкала с ножа. После се опитва да убеди съда, че смъртта на момчето е вследствие на лекарска небрежност. „Независимо кой е нанесъл нараняването, то не е пряка и непосредствена причина за настъпването на смъртта. Аз твърдя, че смъртта на Деян е настъпила вследствие на тотална лекарска грешка”, обосновава се бащата. Според него при операцията хирурзите са срязали смъртоносно долна куха вена, откъдето е настъпила огромната кръвозагуба.

Друг момент от защитната му теза е, че медиците неправилно определили кръвната група на момчето и му прелели кръв с резус фактор положителен, което било пагубно. Стефан дори прилага извадки от медицински сайтове за унаследяването на кръвната група. Води защитата си сам и залива съдебния състав с непрестанни искания за нови свидетели, експертизи и частични обяснения. През годините хладнокръвно подлага на кръстосан разпит бившата си жена, лекарите, полицаите. Стига дотам, че иска ексхумация на тялото на мъртвото момче. Не му убягва, че при двете допълнителни съдебномедицински експертизи на вещите лица от Александровска болница и „Пирогов” не е изпратен пълният комплект медицинска документация от последните часове на Деян. Затова иска от съда нова съдебно-медицинска експертиза. Влиза в залата „въоръжен” с учебници по наказателно право и съдебна медицина. Цитира на латински римски сентенции. Говори за себе си в трето лице, сякаш е мастит адвокат, а не подсъдим. Не се е признал за виновен нито веднъж.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!