XXI век в търновските села. Кметове карат катафалки и стават спешна помощ и куриери

Кметове изземват функциите на погребални агенти, лекари и куриери в малките и отдалечените от областните центрове населени места на Великотърновска област. По този начин селските първенци помагат на съселяните си, повечето от които са възрастни, болни и немощни хора. В един от случаите преди време починал самотно живеещ старец, чиито роднини били в чужбина. Тъй като нямало кой да организира погребението, кметът се наел с тази задача на разноски на кметството. И за да спести някой лев, селският управник закачил ремаркето на един трактор, сложил ковчега с мъртвеца в ремаркето и сам го подкарал към селското гробище. Това не е единственият случай кметове да се занимават с мъртъвци. Лекари от търновската болница споделят, че често се случвало, когато някой починал в болницата пациент няма живи близки или те не искат да си приберат трупа, кметовете на родните места на починалите да влизат в ролята на траурни агенти и да организират вземането на трупа от болницата и погребването му.

Кметове от Еленско, Златаришко и Горнооряховско пък разказват, че често им се случвало да се правят на Спешна помощ и да карат свои съселяни до личния им лекар в града или до болницата за преглед и хоспитализиране. Тъй като в повечето села нямало постоянен личен лекар, старците били записани от децата и внуците си при джипи в града. Ако се почувстват зле обаче, те няма как веднага да отидат при лекаря, тъй като в най-добрия случай от селото им до града има автобус сутрин и вечер, а в някои по-отдалечени села автобуси до града има само петък и неделя. Затова селските кметове се нагърбвали и с личните си автомобили откарвали нуждаещите се от медицинска помощ на лекар или в Спешна помощ в града. По същия начин те събирали рецептите на старците и 2 – 3 пъти в месеца ходели до града, за да им купуват лекарства. Освен за медикаменти кметовете често се нагърбвали и с това да откарат някоя баба или дядо на гости при синовете и дъщерите или пък да си изтеглят пенсията от банкомата в града. „Има старци, чиито деца и внуци са далече или в чужбина и те са оставени на произвола на съдбата. Те си нямат никого и ми е жал за тях. Затова гледам да им помогна с каквото мога. Често ходя по служба в града и вземам със себе си някой старец, ако има и той работа, да не съм сам и да има с кого да си приказвам. Досега на никого не съм взел една стотинка за пътуването. Правя го не за пари и печалба, а единствено от жал и човещина към тези хора, които на стари години са изоставени от близките си и живеят сами като кукувици”, обяснява един от селските кметове в Горнооряховско. Тази практика кметовете да се превръщат в мултифункционални специалисти впрочем съвсем не е от вчера. Преди време „Борба” разказа за кметицата на великотърновското село Големани, която редовно мери кръвното и раздава хапчета на своите възрастни съселяни, след като в селото от половин век не е стъпвал доктор.

Иван ГЕОРГИЕВ

One thought on “XXI век в търновските села. Кметове карат катафалки и стават спешна помощ и куриери

  • 18.10.2016 в 18:42
    Permalink

    Аз смятам че няма нужда да се оплакват. Това им е работата. Когато ги помолиш да отправят инфраструктурата ти отговарят няма пари.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *