Валерия Дончева, председател на МО на БСП във В. Търново, общински съветник и член на предизборния щаб на БСП: „Аз не вярвам – аз знам, че ген. Радев ще бъде новият президент на България!“

– Защо ген. Румен Радев трябва да бъде новият президент на България?

– Аз мисля, че това не са поредните президентски избори в страна, в която като парламентарна република по презумпция не се отдава голямо значение на президентската институция. Тези избори са различни и това хората го усещат и с кожата си. Във време на вътрешнополитическа, институционална и морална криза, в сложната външнополитическа обстановка около мигрантската вълна и серията от дипломатически гафове, които ни поставиха за пореден път в меко казано неудобна позиция в Европа и пред света, усещането за постепенно и сигурно затъване е силно осезаемо. И в този момент, който, без да преувеличавам, мога да нарека преломен за България, се появява кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Без да изброявам неговите неоспорими качества и опит, ще кажа, че ако се случи да размените няколко изречения с ген. Радев, ще се убедите в мъжеството и достойнството, които той излъчва и с вида си, и с изказа си. В него има този баланс от уважителност, сдържаност и в същото време точност и категоричност, които го правят не само най-подходящата кандидатура за президент, а и безкрайно необходим за страната ни точно в този момент. Аз не вярвам – аз знам, че ген. Радев ще бъде новият президент на България!

– Какво ще се промени за младите хора в България след избора на ген. Радев за президент?

– Огромната политическа апатия, която е обзела младите в България последните няколко години, е заменена с разочарование, гняв и дори, смея да кажа, погнуса. Те са отвратени. Отвратени, защото подценяват тяхната интелигентност и преценка. Силните на деня разчитат тази апатия да продължи, за да работи в тяхна полза. Но аз мисля, че търпението на младите е меко казано на ръба. Надявам се те ще покажат, че няма да позволят да бъдат обиждани с кандидатура, която им се предлага/налага в последния момент, който им позволява Конституцията, кандидатура, която затвърждава на 100% модела на ГЕРБ. Унизително е. За мен те са приключили, въпрос на време е, защото подигравката им с българския народ продължи прекалено дълго. Бях си обещала да не ги коментирам, защото желанието ми не е да трупаме позитиви в настоящата кампания чрез излагането на слабости в останалите кандидатури. Но двете кандидатури са толкова контрастни, че сравнението идва от само себе си. Но в крайна сметка всеки сам може да прецени трезво ситуацията. Не искам да налагам позицията си.

А какво би се променило за младите, ако ген. Радев стане президент? Като начало ще си припомним позабравеното чувство на гордост и достойнство, които ни бяха отнети в последните години. Мисля, че това е добра основа младите да станат по-активни и в политическия живот. За да стане това, им е необходим добър пример. Убедена съм, че ген. Радев е такъв пример.

– Вие сте майка, страхувате ли се за децата на България?

– Да, майка съм и тази тема е колкото голяма, толкова и болна… Страхувам се за всички неродени деца на България, както и за всички български деца, които се раждат извън България. Но историята ще даде своята оценка относно отговорността за тази демографска криза, която след мигрантската в дългосрочен план е най-голямата опасност пред националната ни сигурност.

– Младежите от БСП стартирахте анкета „Какъв трябва да бъде новият президент?“. Лично за вас какъв трябва да е?

– Тази анкета цели да попита хората какво мислят. Всяко мнение е важно, но по-важното е то да бъде чуто и разбрано. Затова и променихме малко посоката на кампанията, като намалихме агитацията и говоренето, а насочихме усилията си в слушането. Това е най-добрата превенция срещу бъдещи грешки. А относно това какъв трябва да бъде бъдещият президент на България – за мен от първостепенно значение е той да бъде патриот и стратег. Какво значи това? Ясно да преценява ситуацията и винаги когато взима решение, то да бъде основано на националния ни интерес.

One thought on “Валерия Дончева, председател на МО на БСП във В. Търново, общински съветник и член на предизборния щаб на БСП: „Аз не вярвам – аз знам, че ген. Радев ще бъде новият президент на България!“

  • 19.10.2016 в 15:08
    Permalink

    щом е ясна работата значи да не ходим да гласуваме 🙂

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *