5 четения

В. Търново посрещна колоездачната обиколка „Челе ди Булгерия”

Велико Търново стана част от колоездачната обиколка „Челе ди Булгерия”, символизираща връзката между България и Италия. Групата от шестима колоездачи бе посрещната от кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев. Той поздрави спортистите от името на кмета Даниел Панов и ги запозна с историята, културно-историческото богатство и съвременния живот в града.

Турът „Челе ди Булгерия” представлява 1333-километров преход с велосипед на територията на Италия, Гърция и България. Началото му бе поставено в началото на миналата седмица в градчето Челе ди Булгерия, известно с паметника на хан Алцек – брат на хан Аспарух. Финалът е във Велики Преслав, а Велико Търново стана част от инициативата като столица на Второто българско царство.

Исторически изследвания доказват, че още преди векове алцековите българи са се заселили в Южна Италия, а поне стотина са селищата, чието население има български корени. Колоездачната обиколка символизира близостта между двата народа. Най-здраво свързано с нашата история е Челе ди Булгерия, което в превод означава „килии от България”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!