11 четения

Започна подготовката на втория сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”

С РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ КМЕТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ, директорите и представители на държавните опери във Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас започна подготовката на втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. И през лятото на 2017 г. съставите на петте опери ще превърнат крепостта Царевец и старопрестолния град в арена на музикалното и театрално изкуство. Сцената остава отворена, а готовност и желание за участие изрази и директорът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново Васил Вълчев.

Даниел Панов посъветва директорите на петте държавни опери и на великотърновския театър да уточнят програмата и заглавията до края на ноември. „Така календарът може да бъде рекламиран по време на туристическите изложения, борси и форуми в България и чужбина, в които община Велико Търново участва. Туроператорите също ще имат възможност да включат поредицата от постановки в туристическите пакети”, подчерта Панов.

Това лято на Царевец бяха поставени оперите „Кармен” (Жорж Бизе), „Аида” и „Набуко” (Джузепе Верди), рок операта „Исус Христос суперзвезда” (Тим Райс и Андрю Лойд Уебър), мюзикълът „Граф Монте Кристо” (по романа на Александър Дюма) и балетът „Дон Кихот” (по музика на Лудвиг Минкус). Всяко от заглавията се радваше на изключително голям зрителски интерес, а местата за публиката бяха изцяло разпродадени.

Обсъдена бе и идеята за партньорство на петте оперни театъра с МДТ „Константин Кисимов”, изразяващо се в създаването на общи постановки и периодична размяна на гостувания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!