8 четения

Компания от Айдахо изгражда соларни тротоари

Компания, създадена от Скот Брюсоу, изгражда соларни тротоари, за да се бори с климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.
На Скот и съпругата му Джули им хрумва идеята за екологичен бизнес, след като гледат филма „Неудобната истина“ на Ал Гор. Те смятат, че стъклената соларна настилка може да превърне хиляди километри пътища в нов енергиен източник.
Неотдавна „Солар Роудуейс“ разкри първата си публична инсталация в центъра на курортен град в Айдахо – почти 14 квадратни метра осмоъгълни соларни панели, върху които хората спокойно могат да се разхождат и да карат колело.
„Планът ни е да заменим всичкия асфалт и бетон с такива панели“, каза Брюсоу, макар бетонът да заема около 125 000 квадратни километра в САЩ. „Ако ги покрием със соларни панели, ще получим енергия, надвишаваща три пъти нуждите ни“.
Тестове за издръжливост показаха, че панелите понасят до 113 000 килограма – три пъти повече от законния лимит за тир. Това означава, че те могат да бъдат използвани не само за тротоари и пешеходни алеи, но и за велоалеи, паркинги и пътища.
„Солар Роудуейс“ не са първите, които се съсредоточават върху соларните пътища – през 2014 г. в Холандия бе построена соларна велоалея, а Германия и Франция вече обявиха изграждането на такива пътища в близкото бъдеще.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *